Zoeken op

Zoeken op

Alles

1 februari, 2022

Uitstel van belastingbetaling: de laatste stand van zaken

Met het uitbreken van de coronacrisis is de mogelijkheid geboden om uitstel van betaling voor diverse belastingen te vragen. Hoe lang je uitstel kreeg, wanneer je moest gaan terugbetalen en de voorwaarden wijzigden keer op keer. Zie je door de bomen het bos nog? In dit artikel de laatste stand van zaken.

Meer artikelen

Uitstel tot en met 31 maart 2022

Op dit moment is het mogelijk om uitstel van betaling te krijgen tot en met 31 maart 2022 voor alle belastingen waarvoor dit al eerder mogelijk was. Het gaat dan om onder meer loonheffingen, omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Had je voor een van deze belastingen al uitstel van betaling tot 1 februari 2022? Dan heb je automatisch voor al deze belastingen uitstel tot en met 31 maart 2022. Je hoeft daar dus geen actie voor te ondernemen.

Tip! In tegenstelling tot het uitstel van betaling tijdens voorgaande perioden is het dus ook niet nodig om verlengd uitstel van betaling te vragen.

Alsnog uitstel van betaling aanvragen

Had je niet eerder al uitstel van betaling, maar heb je dit alsnog nodig in verband met de coronacrisis? Dan kan je uitstel van betaling krijgen tot en met 31 maart 2022. Dat geldt ook als je al eerder uitstel van betaling kreeg, maar al jouw schulden reeds afloste.

Let op! In tegenstelling tot ondernemers die nog uitstel van betaling hadden tot 1 februari 2022, krijg je niet automatisch uitstel van betaling. Je moet hiervoor dus wel een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dit kan nog tot en met 31 maart 2022.

Voor welke tijdvakken geldt het uitstel?

Heb je, al dan niet automatisch, uitstel van betaling, dan geldt dit voor alle belastingen waarvan de uiterste betaaldatum voor 1 april 2022 verstrijkt.

Let op! Voor de aanslagen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting is niet de dagtekening van de aanslag leidend, maar de uiterste betaaltermijn. Deze ligt voor reguliere aanslagen zes weken na de dagtekening van de aanslag. Een definitieve aanslag inkomstenbelasting met dagtekening 3 maart 2022 loopt daarom niet mee in het uitstel van betaling, maar eenzelfde aanslag met dagtekening 3 februari 2022 dus wel.

Tip! De mogelijkheid van uitstel van betaling wordt misschien verlengd tot na 31 maart 2022. Misschien kan je daarom straks ook uitstel van betaling krijgen voor belastingen waarvan de uiterste betaaldatum verstrijkt ná 31 maart 2022.

Terugbetalen uitgestelde belastingen

Vanaf 1 oktober 2022 moet je al jouw uitgestelde belastingen terugbetalen. Je krijgt van de Belastingdienst dan een betalingsregeling aangeboden van zestig maanden. Je betaalt dan elke maand 1/60 van uw totale schuld.

Heb je een vraag over uitstel van belastingbetaling? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen