Zoeken op

Zoeken op

Alles

24 februari, 2023

Van controleleider naar data-analist

‘Het is een verschil van dag en nacht’, is de reactie van Colin Bouwhuis op de vraag wat de verandering van functie voor hem betekent. Vier jaar lang werkte hij in de controlepraktijk, terwijl hij duaal de opleiding tot registeraccountant volgde. Hij genoot van het feit dat er iedere week weer een nieuwe opdracht binnenkwam. Hierdoor kreeg hij de kans om bij veel verschillende ondernemingen een kijkje in de keuken te nemen. Tegelijkertijd kwam Colin er achter dat hij het maken van complexe analyses verreweg het leukste onderdeel van zijn werk vond. Inmiddels is dat zijn dagelijks werk geworden.

Werken bij audit
Van controleleider naar data analist

Voorkeur voor data-analyse

‘Door mijn werk in de controlepraktijk heb ik in korte tijd heel veel gezien en geleerd. Maar tegelijkertijd was de werkdruk vrij hoog, waar iedereen in de branche mee te maken heeft. Dat vond ik lastig’, herinnert Colin zich nog goed. ‘Waar ik veel energie van kreeg, was het maken van complexe data-analyses, waar binnen de controlepraktijk veel vraag naar is. Ik maakte deze analyses in samenwerking met Sifters, een externe partij die ons hierin begeleidt’, vertelt hij enthousiast. ‘Data-analyse is belangrijk omdat we daarmee waardevolle inzichten krijgen. Hoe sneller en beter we deze analyses kunnen maken, hoe efficiënter, effectiever en betrouwbaarder we kunnen werken’, legt hij uit.

Opleiding Data Science afgerond

Die meerwaarde werd binnen Moore MTH ook gezien en de wens ontstond om hierin intern verder te investeren. In diezelfde tijd besloot Colin dat hij het liefst een baan wilde maken van het leukste aspect uit zijn werk; het maken van de data-analyses. ‘Ik was ervan overtuigd dat dit voor het team ook meerwaarde op zou leveren. Door hier actief zelf mee bezig te gaan en mijn team hiervan te overtuigen, werd er steeds meer ruimte voor geboden om mij hierin te ontwikkelen.’ Samen werd gekeken naar wat de beste opleiding zou zijn en in 2022 rondde Colin de opleiding Data Science & Business Analytics aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam af. ‘Met een goede basis op het gebied van programmeren, analysemethodes en statistiek maak ik nu data-analyses voor veel controleteams. Verder probeer ik, als het er nog niet is, om samen met Sifters methodes te ontwikkelen om deze analyses nog efficiënter uit te voeren.’

Goede data-analyse biedt voordelen

Deze verandering van baan biedt volgens Colin veel verschillende voordelen. ‘De collega’s binnen de controleteams zijn blij dat zij zich niet meer met de data-analyse bezig hoeven te houden en zich meer kunnen richten op de uitkomsten. Onze klanten vinden het fijn dat het controleproces, dat ze vaak als een ‘moetje’ ervaren, efficiënter en sneller verloopt door goede data-analyse. En zelf vind ik het een mooie uitdaging dat ik iets nieuws binnen Moore MTH mag opzetten en dit proces vanaf het begin meemaak. Bovendien liggen er binnen de beroepsgroep op dit gebied nog volop kansen om hierin verder te ontwikkelen’, benadrukt Colin.

Kom werken bij Audit

Zoeken op

Zoeken op

Alle afstanden

Verfijn je zoekopdracht


Amsterdam

Accountancy (RA)

IT auditor

32-40 uur per week

Van controleleider naar data analist

Amersfoort

Accountancy (RA)

Junior Manager audit

32-40 uur per week

Audit

Amersfoort

Accountancy (RA)

Manager audit

32-40 uur per week

Audit

Amersfoort

Accountancy (RA)

Assistent-accountant audit

32-40 uur per week

Amersfoort

Accountancy (RA)

Controleleider

32-40 uur per week

Meer artikelen