Zoeken op

Zoeken op

Alles

9 oktober, 2023

Verhuur zakelijke deelauto kan zonder bijtelling

Wist je dat je zakelijke deelauto’s ook kunt verhuren aan jouw werknemers voor privégebruik? Dat kan zonder bijtelling als de werknemer hiervoor een marktconform huurtarief aan jou betaalt.

Artikelen
Auto sleutels

Verhuur zakelijke deelauto

De Belastingdienst heeft samen met de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen uitvoeringsafspraken over de mogelijkheid om een zakelijke deelauto te huren en wat daarvan de gevolgen zijn voor de bijtelling. Een zakelijke deelauto is een door een werkgever geleasede auto die door wisselende werknemers uitsluitend wordt gebruikt voor zakelijke ritten. Een auto die door een werkgever aan een werknemer ter beschikking is gesteld voor privédoeleinden, kwalificeert dus niet als een deelauto.

In de perioden dat er geen zakelijke toepassing voor een deelauto is, kun jij deze verhuren aan jouw werknemers voor privégebruik. Dat kan zonder dat de werknemer te maken krijgt met een bijtelling. Dan moet je wel optreden als verhuurder van de deelauto en moet de werknemer, al dan niet via de leasemaatschappij, een marktconform huurtarief voor het privégebruik van de auto aan jou betalen.

Marktconform huurtarief

Als je minimaal de volgende tarieven (inclusief BTW en exclusief brandstof) in rekening brengt, wordt de huurtarief marktconform geacht:

RDC-segmenten Voorbeeldmodellen Toetstarief
per dag
Toetstarief
dagdeel
Toetstarief
weekend
A (klein) Citroën C1,
Peugeot 108
 64,-  41,-  104-
B (kleine middenklasse) Ford Fiësta, VW Polo  71,-  46,-  116,-
C (middenklasse) Opel Astra, Toyota Prius  84,-  54,-  136,-
D (grote middenklasse) Audi A4, BMW 3-serie  107,-  68,-  173,-

Let op! Bovenstaande toetstarieven worden jaarlijks aangepast.

Aantoonbaar gebruik

Als werkgever moet je het gebruik van de deelauto kunnen aantonen. Je moet inzichtelijk maken in welke perioden de deelauto is gebruikt en hoeveel kilometers per rit zijn gereden. Je kan dit bijvoorbeeld doen aan de hand van een gecertificeerd rittenregistratiesysteem. Voor de gereden privé kilometers dient een administratie te worden overlegd waaruit blijkt dat:

  1. welke werknemers in welke perioden de auto is gebruikt; en
  2. aan deze werknemers een markconform huurtarief in rekening is gebracht.

Let op! Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor een juiste kwalificatie van de rit als zakelijk dan wel privé. Woon-werkverkeer kwalificeert in dit verband als zakelijk verkeer.

Meer artikelen