Zoeken op

Zoeken op

Alles

12 november, 2021

Voorkom afrekenen over herinvesteringsreserve

Als je een bedrijfsmiddel met boekwinst verkoopt, moet je hierover belasting betalen. Gelukkig kun je met de herinvesteringsreserve de boekwinst tijdelijk opzij zetten en zo belastingheffing spreiden. Reserveren van de boekwinst kan maximaal drie jaar, dus is het oppassen als je in 2018 een bedrijfsmiddel met boekwinst hebt verkocht.

Meer artikelen
Voorkom afrekenen over herinvesteringsreserve

Herinvesteringsreserve (HIR)

De herinvesteringsreserve is een faciliteit waarbij je de boekwinst bij verkoop van een bedrijfsmiddel reserveert en deze afboekt op een ander aan te schaffen bedrijfsmiddel. De boekwaarde van het nieuwe bedrijfsmiddel wordt daardoor verlaagd met de HIR. Dit betekent dat je er minder op kunt afschrijven. Zo betaal je belasting over de boekwinst, maar nu gespreid.

Reserveren maximaal drie jaar

De boekwinst moet je uiterlijk in het derde jaar na verkoop van jouw bedrijfsmiddel afboeken op een nieuw aan te schaffen bedrijfsmiddel. Gebeurt dit niet, dan valt de boekwinst na het derde jaar in de winst en betaal je er belasting over.

Uitzonderingen

Het voorgaande betekent dat de HIR die je vormde bij verkoop van bedrijfsmiddelen in 2018, aan het eind van dit jaar vrijvalt. Gelukkig zijn er uitzonderingen mogelijk. Je hoeft namelijk niet binnen drie jaar te herinvesteren als dat door de aard van het bedrijfsmiddel niet mogelijk is. Denk aan een machine waarvoor je diverse vergunningen nodig hebt. Een andere uitzondering is als door bijzondere omstandigheden de uitvoering van de investering is vertraagd. Er moet dan wel een begin van uitvoering zijn gemaakt.

Coronacrisis

De coronacrisis wordt ook als bijzondere omstandigheid aangemerkt. Zijn investeringen door de coronacrisis vertraagd, is er een begin van uitvoering gemaakt met de investering en kun je een en ander aannemelijk maken, dan valt een HIR uit 2018 dit jaar dus niet in de winst. De Belastingdienst heeft bekendgemaakt deze uitzondering ruimhartig toe te passen.

Let op! In alle andere gevallen valt een HIR uit 2018 op het eind van dit jaar wel in de winst.

Heb je vragen over de HIR, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Meer artikelen