Afgelopen voorjaar heeft de Belastingdienst haar eigen beleid gewijzigd voor werknemers en DGA’s die meerdere auto’s gelijktijdig ter beschikking gesteld krijgen. Er is aangekondigd dat het nieuwe beleid per 1 januari 2022 wordt toegepast. Wat houdt het nieuwe beleid in?
Op het moment dat aan een werknemer twee of meer auto’s gelijktijdig ter beschikking worden gesteld en de auto’s worden ook voor privédoeleinden gebruikt, dan vindt de Belastingdienst het redelijk dat – als je alleenstaand bent of de enige in het gezin met een rijbewijs – er maar over één auto bijtelling plaatsvindt. Tot en met 2021 kan deze bijtelling plaatsvinden over de auto met de hoogste cataloguswaarde.
Vanaf 1 januari 2022 moet deze bijtelling plaatsvinden over de auto met de hoogste bijtelling. Dit kan een aanzienlijk bedrag schelen wanneer een van de twee auto’s een auto is zonder Co2 gebruik of een Youngtimer is. Zijn er twee gezinsleden met een rijbewijs en er worden twee of meer auto’s gelijktijdig ter beschikking gesteld, dan wordt de bijtelling toegepast over de twee auto’s met de hoogste bijtelling.
Er zijn twee opties die je voor 1 januari 2021 kunt doen om de hoge bijtelling te voorkomen.
Rijd je in de auto met de hoogste bijtelling geen of bijna geen privé kilometers? Of ben je voor 2022 voornemens om de auto niet voor privédoeleinden te gebruiken? Zorg dan dat je nu een verklaring geen privégebruik auto bij de Belastingdienst aanvraagt voor 2022. Houd vanaf 1 januari 2022 direct een sluitende rittenregistratie bij. De bijtelling blijft achterwege op het moment dat je kunt bewijzen dat je de auto met de hoogste bijtelling minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden hebt gebruikt. In dat geval is het standpunt van de Belastingdienst alleen van toepassing over de auto’s waarvan geen rittenregistratie aanwezig is.
Mocht de bijtelling niet in verhouding staan tot de leeftijd en huidige marktwaarde van de auto met hoogste bijtelling, overweeg dan om deze auto van de BV of leasemaatschappij over te nemen tegen de huidige marktwaarde. Hiermee voorkom je een hoge bijtelling en hoef je geen sluitende rittenadministratie bij te houden. Deze optie is met name interessant voor wat oudere auto’s waarvan de marktwaarde al dusdanig lager is dan de cataloguswaarde of voor elektrische auto’s ouder dan 60 maanden, waarbij de lagere bijtellingsregels niet meer van toepassing zijn.
Heb je naar aanleiding van het voorgaande een andere vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met een van onze loonheffingenadviseurs van de Adviesgroep Personeel & Salaris: Jochem van den Berg. Ik sta voor je klaar!