Zoeken op

Zoeken op

Alles

12 september, 2023

Vraag uiterlijk 30 september 2023 de EU-btw van 2022 terug

Wanneer je in een ander EU-land zakendoet, kun je onder voorwaarden de btw die je in dat andere EU-land hebt betaald terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Voor facturen uit 2022 moeten deze teruggaafverzoeken uiterlijk 30 september 2023 zijn ingediend op de daarvoor bestemde website van de Belastingdienst. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

EU-btw 2022

Voorwaarden voor terugvraag

De eerste voorwaarde voor het terugvragen van de Europese btw is dat je een in Nederland gevestigde onderneming hebt. De tweede voorwaarde is dat je in het betreffende EU-land niet verplicht bent een btw-aangifte in te dienen.

Als je in het andere EU-land wel btw-aangifte doet, dan vraag je de btw in dat land via die btw-aangifte terug. Verder is vereist dat je de ingekochte goederen en diensten in dat EU-land gebruikt voor btw-belaste activiteiten.

Digitaal verzoek indienen

Het terugvragen van de btw kan via de website: Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Hiervoor heb je inloggegevens nodig van de Nederlandse Belastingdienst.

Let op!
Dit zijn andere inloggegevens dan jouw inloggegevens voor Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wanneer je het verzoek hebt ingediend, stuurt de Belastingdienst het verzoek door naar de belastingdienst van het EU-land waar je de btw wilt terugvragen. Je krijgt dan binnen vier maanden een beschikking van de belastingdienst van het betreffende EU-land.

Daarin staat of jouw verzoek (gedeeltelijk) is goedgekeurd of afgekeurd. Let op de termijn waarbinnen je de onderbouwing moet aanleveren, als je wordt verzocht om het teruggaafverzoek verder te onderbouwen.

Afwijkende procedure voor Britse btw

Het Verenigd Koninkrijk maakt geen deel meer uit van de EU en hanteert een afwijkende procedure voor de teruggaaf van Britse btw. Een verzoek wordt uiterlijk 31 december ingediend bij de Britse belastingdienst, waarbij de btw over een periode van 1 juli tot en met 30 juni kan worden teruggevraagd. Britse btw die tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023 in rekening is gebracht, kan dus tot 31 december 2023 worden teruggevraagd.

Vragen teruggave Europese btw

Als je vragen hebt over de teruggave van Europese btw, neem dan gerust contact op met jouw contactpersoon.

Meer artikelen