Zoeken op

Zoeken op

Alles

17 mei, 2021

Vraag vóór 1 juli 2021 btw zonnepanelen terug

Heb jij als particulier in 2020 zonnepanelen aangeschaft en de btw nog niet teruggevraagd? Dan moet je vóór 1 juli 2021 in actie komen. Doe je dat niet, dan loop je het risico de btw niet meer terug te krijgen van de Belastingdienst.

Elke particulier met zonnepanelen die energie terug levert aan het energiebedrijf is btw-ondernemer. Om die reden kan die particulier ook de btw over de zonnepanelen terugvragen. Kocht jij in 2020 zonnepanelen? Meld dit dan vóór 1 juli 2021 bij de Belastingdienst.

Meer artikelen
btw op zonnepanelen

Aanmelden

Aanmelden doe je via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders. Dat moet nu nog op papier, maar onlangs is aangekondigd dat dit waarschijnlijk vanaf juni 2021 ook digitaal kan.

Let op! Meld je aan vóór 1 juli 2021. Doe je dit daarna, dan kun je de Belastingdienst alleen nog ambtshalve verzoeken om btw-teruggaaf. Het nadeel hiervan is dat je dan tegen de beslissing van de Belastingdienst geen bezwaar of beroep kunt indienen.

Btw-aangifte

Na indiening van het formulier zal de Belastingdienst een btw-aangifte uitreiken. De btw over de zonnepanelen kan via deze btw-aangifte worden teruggevraagd.

Let op! Een btw-teruggaaf is alleen mogelijk als de factuur én het contract met het energiebedrijf op naam staan van degene die verzoekt om de btw-teruggaaf.

Wel of geen btw-teruggaaf

Vaak wordt gedacht dat na aanschaf van zonnepanelen, de btw-teruggaaf een zekerheid is. De werkelijkheid wijst helaas anders uit. Zo kun je bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnepanelen minder btw terugvragen en loop je bij een hoger bedrag aan zonnepanelen het risico dat je een deel van de btw weer terug moet betalen. En kocht je eerder zonnepanelen, bijvoorbeeld op een andere woning, dan loop je het risico dat je de btw in het geheel niet kunt terugvragen als je niet vóóraf actie onderneemt. Ook de btw-teruggaaf van een ondernemer die als particulier op zijn woning zonnepanelen plaatst, is complexer dan vaak gedacht.

Tip! Overleg daarom vóórdat je zonnepanelen aanschaft met ons welke complicaties in jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Daarmee voorkom je dat jij voor onaangename verrassingen komt te staan.

Heb je vragen over de aanschaf van zonnepanelen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Meer artikelen