Zoeken op

Zoeken op

Alles

16 juni, 2023

Vraag voor 1 juli 2023 de btw terug op de aanschaf van zonnepanelen!

Bij de aanschaf van zonnepanelen in 2022 gold een btw-tarief van 21%. Als particulier kun je deze btw tot het einde van deze maand helemaal of deels terugvragen. Doe je dat niet, dan loop je het risico de btw niet meer terug te krijgen van de Belastingdienst.

Meer artikelen
btw terugvragen aanschaf zonnepanelen

Waarom btw terugvragen?

Je wekt stroom op, doordat je zonnepanelen hebt. Normaalgesproken lever je energie terug aan jouw energieleverancier. Voor deze teruglevering ben je btw-ondernemer. Dat betekent dat je de btw over de zonnepanelen kunt terugvragen.

Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

Hoe vraag je de btw terug?

Via de website van de Belastingdienst kun je digitaal of met een pdf.-bestand het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen en indienen bij de Belastingdienst. Hierna ontvang je jouw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Ook ontvang je van de Belastingdienst een btw-aangifte waarmee je de btw over jouw zonnepanelen kunt terugvragen en het verschuldigde btw kunt aangeven. Vergeet niet jouw bankrekeningnummer door te geven via Mijn Belastingdienst Zakelijk. De Belastingdienst zal op jouw verzoek beslissen door een beschikking af te geven. Hier kun je bezwaar tegen maken binnen zes weken.

Sinds 2023 0% btw

Vanaf 1 januari 2023 geldt het 0% btw tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op en rondom woningen. Daarbij is van belang op welk moment de factuur aan jou is uitgereikt of uitgereikt had moeten worden. Voor de meeste particulieren is het vanaf 1 januari 2023 daarom niet meer nodig om de btw terug te vragen. Let op dat je je wel moet melden bij de Belastingdienst als jouw jaaromzet € 1.800 of hoger is.

Aandachtspunten!

Meer artikelen