Zoeken op

Zoeken op

Alles

12 mei, 2023

Waar moet je op letten bij fiscale emigratie?

Wat zijn de fiscale gevolgen van emigratie? Deze vraag wordt regelmatig aan ons internationale team van Moore MTH gesteld. Vooral na een vakantieperiode, waarna meer mensen overwegen een nieuw bestaan op te bouwen in bijvoorbeeld een warmer klimaat. Daarnaast hebben we ook veel te maken met klanten die een of meerdere medewerkers tijdelijk voor een opdracht in het buitenland laten verblijven. Waar moet je op letten?

fiscale emigratie

Tijdelijk werken of wonen in het buitenland

Tijdelijk werken in het buitenland heeft fiscale gevolgen en niet alle werkgevers staan daar bij stil. Zo is de werkgever vaak genoodzaakt om uitsluitend voor die ene werknemer, een loonadministratie op te starten in het buitenland. Dat kan prima, maar het is wel raadzaam om deze keuze bewust te maken. Verder kan tijdelijke emigratie gevolgen hebben voor de sociale zekerheid. Een werkelijke fiscale emigratie, waarbij je de fiscale banden met Nederland verbreekt, is niet onmogelijk maar er is wel vrij strakke advisering en een gedisciplineerde aanpak voor nodig. Of het verstandig is om fiscaal inwoner van een ander land te worden is mede afhankelijk van het feit of het betreffende land een dermate aantrekkelijk fiscaal klimaat heeft.

Waar moet je op letten bij fiscale emigratie?

Natuurlijk kun je emigreren naar het buitenland, maar er zijn verschillende feiten die meewegen in het juridische oordeel of iemand wel of niet fiscaal is geëmigreerd. Welke dat zijn en waar je zoal op moet letten schetst een interessante uitspraak die onlangs gepubliceerd is. Het gaat om een uitspraak van rechtbank Zeeland-West-Brabant van 7 september 2022 inzake nr. BRE 21/1181. Lees hier het hele artikel.

Laat je goed adviseren

Tijdelijk of permanent wonen en werken in het buitenland heeft dus diverse fiscale gevolgen. Wij zetten onze kennis en die van onze internationale partners graag in om je te adviseren over de van toepassing zijnde fiscale regelingen, belastingverdragen, andere internationale regelingen en de belastingheffing in het buitenland.

Voor het beste advies is het belangrijk om jouw specifieke situatie en jouw wensen en vragen te bespreken. Op basis daarvan kan bepaald worden wat voor jouw situatie het meest voordelig en aantrekkelijk is en welke specialist we voor jou kunnen inschakelen. Dat kan in een vrijblijvend consultmoment met Dennis en/of Erwin. Meld je daarvoor eenvoudig aan via de Yes-pagina. We nemen dan binnenkort contact met je op voor het maken van een afspraak. Dat kan zowel fysiek als online. Wat jou het beste uitkomt.

Meer artikelen