Zoeken op

Zoeken op

Alles

30 mei, 2023

Waarom als Auditor controles doen bij bedrijven?

‘Geen week is hier bij Moore MTH hetzelfde. We begonnen dit jaar het controleseizoen bij een scheepsbouwer en gingen daarna van een stichting kinderopvang en een stichting die zich inzet voor landschapsbeheer, naar een transportonderneming en een bedrijf dat inpakmachines maakt’, illustreert Tom de grote verscheidenheid aan klanten waar hij komt. Verder kun je volgens Tom bij Moore MTH veel doen en bereiken, als je zelf verantwoordelijkheid neemt en initiatief toont.

Tom Visser
Assistent-accountant controle

Initiatief genomen voor Young Audit Board

In het tweede jaar hbo-accountancy kwam Tom als stagiair bij Moore MTH terecht. Dat beviel hem zo goed, dat hij er inmiddels in vaste dienst is als gevorderd assistent accountant in de controlepraktijk. Daarnaast volgt hij een master op Nyenrode Business Universiteit. Wat beviel Tom zo goed dat hij besloot om bij Moore MTH te blijven? ‘Ik werk voor een grote diversiteit aan klanten uit verschillende sectoren, waardoor het werk heel afwisselend en uitdagend is’, reageert Tom enthousiast. ‘Verder krijg je hier veel vrijheid en verantwoordelijkheid en de ruimte om je zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen. En ik heb leuke collega’s’, vult hij nog lachend aan.

Je zegt dat je veel kunt doen als je zelf verantwoordelijkheid neemt. Kun je daar een voorbeeld van geven? Daar hoeft Tom niet lang over na te denken: ‘Vorig jaar heb ik met vijf jonge collega’s het initiatief genomen om binnen Moore MTH een Young Audit Board op te zetten. Om de maand hebben we met het Young Audit Board overleg met de leiding van de serviceline. Zo willen we informatie met elkaar delen en elkaar verder helpen als serviceline. Daarnaast kan ik mij ontwikkelen op persoonlijk vlak. Ook biedt het ons de gelegenheid om dingen aan te kaarten die we op de werkvloer tegenkomen en die we graag anders zouden willen zien Ik vind het heel tof dat ons initiatief direct enthousiast werd ontvangen en we het Young Audit Board hier op mochten zetten’, klinkt het enthousiast.

Controles bij bedrijven op locatie

Een leuk onderdeel van zijn werk is volgens Tom het bezoeken van een grote verscheidenheid aan bedrijven om daar met een team de jaarrekening te controleren. Daarbij neemt hij de complexere posten voor zijn rekening en begeleidt hij de minder ervaren collega’s. ‘Ik vind het steeds een mooie uitdaging om met een team collega’s naar een doel toe te werken en ik haal ook veel energie uit het begeleiden van de collega’s’, legt hij uit.

In een wereld waarin zaken meer en meer digitaal worden geregeld klinkt het best bijzonder dat je met een heel team naar bedrijven toe gaat. Waarom is dat noodzakelijk? ‘In de eerste plaats vind ik dat je niet echt een gevoel krijgt bij een bedrijf, als je er nooit bent geweest’, reageert Tom direct en beslist. ‘Voor de controle is het heel belangrijk om van een bedrijf te weten wat ze doen, waarom ze dat doen en ook hoe ze dat doen. Verder is het vooral belangrijk om projectmatig werkende bedrijven te bezoeken, zodat je de projecten ook daadwerkelijk ziet. Vanuit de opleiding die ik volg heb ik meegekregen dat het vaststellen van het bestaan en voortgang van projecten erg belangrijk is.’

‘Je kunt hier veel bereiken, als je zelf verantwoordelijkheid neemt’

Status van projecten op de balansdatum

Een voorbeeld van zo’n projectmatig werkend bedrijf is Thecla Bodewes Shipyards in Kampen waar Tom al vier jaar komt (zie de foto bij dit artikel). ‘Zij bouwen verschillende soorten schepen en voor de controle heb ik al meerdere projecten bekeken om te zien wat de stand van zaken is. Samen met de projectleider en -manager bespreken we het verloop van een project: wat gaat er goed, wat gaat er mogelijk niet goed en waarom zijn bepaalde kosten bijvoorbeeld hoger uitgevallen’, legt Tom uit. ‘Vervolgens krijgen we dan nog een rondleiding op het schip in aanbouw, zodat we zelf de voortgang kunnen zien en wat voor innovaties er in deze schepen worden gebouwd.

Dat is belangrijk omdat ondernemingen die aan projecten werken, tussentijds winst kunnen nemen op basis van hoever het project gevorderd is, als ze de winst betrouwbaar kunnen schatten. Nou kan ik eerlijk gezegd nog meer leren over het bouwen van schepen, want ik weet nog niet alles’, bekent Tom lachend. ‘Maar door allerlei verkennende vragen te stellen en collega’s die mij helpen en er meer ervaring in hebben, krijg ik toch wel een goed beeld van de status van een project.’

Blijven studeren om te blijven ontwikkelen

‘Uiteindelijk is ons doel, er voor te zorgen dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de werkelijkheid’, legt Tom verder uit. ‘Dat is voor stakeholders van belang, omdat ze op basis van deze informatie op een goede manier hun beslissingen kunnen nemen.’ Tom heeft duidelijk plezier in zijn werk, maar kijkt ook verder dan vandaag. ‘Ik wil graag registeraccountant en daarnaast ook IT-auditor worden.

Dus voorlopig zit ik nog wel een tijd in de schoolbanken’ constateert hij nuchter, waarna hij er gelijk aan toevoegt dat hij dat wel heel leuk vindt. ‘Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen en in ons vak betekent dat toch, dat je lekker moet blijven studeren. Want alleen daardoor blijf je op de hoogte van alle veranderende wet- en regelgeving en de technologische ontwikkelingen’, besluit hij overtuigend.

Meer artikelen