Zoeken op

Zoeken op

Alles

30 januari, 2023

Wachtwoorden: top 3 tips

Cybercriminaliteit neemt toe, dus het is extra belangrijk dat we alert zijn op verdachte zaken en weten hoe we moeten handelen. Daarom hebben wij drie tips op een rij gezet, zodat jij niet zomaar gehackt wordt.

Meer artikelen
Datalek

Stel een sterk wachtwoord in

Op elke pagina waar je een account maakt, word je gevraagd om een wachtwoord in te stellen. Hoe moeilijker en dus sterker een wachtwoord is, hoe lastiger het is voor cybercriminelen om deze te kraken. Daarom geldt: hoe meer karakters, hoe sterker het wachtwoord. Varieer hierbij tussen kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens, zoals streepjes, spaties en uitroeptekens. In plaats van een lang wachtwoord kan je ook een wachtzin kiezen. Dit is makkelijker te onthouden voor jou en zorgt ervoor dat het moeilijker te kraken is.

Sla je wachtwoord veilig op

Er zijn meerdere manieren om je wachtwoord op te slaan. Je wachtwoorden op papier opschrijven is alleen een goede optie als je hiervoor een kluis hebt. Anders raak je ze al gauw kwijt. Daarnaast kan je wachtwoorden laten onthouden door de browser. Ook is de online versie van papier een mogelijkheid, zoals Word of Excel. Bedenk hierbij wel dat je een wachtwoord instelt voor deze documenten. Hackers kunnen anders alsnog gemakkelijk bij je wachtwoorden! Tot slot zijn er wachtwoordmanagers die dienen als een online kluis voor je wachtwoorden. De eerdergenoemde opties hebben echter veel nadelen. Daarom raden wij een wachtwoordmanager aan.

Verander je wachtwoord

Verander eens per maand je wachtwoord, zeker als je een slecht of zwak wachtwoord hebt. Deze aanpassen naar een lange wachtzin is heel slim. Ongemerkt kan een hacker namelijk toegang hebben tot je systeem. Daarnaast is het verstandig om voor ieder account een ander wachtwoord te gebruiken. Mochten jouw gegevens op straat komen door een datalek bij een bedrijf, dan zijn jouw andere wachtwoorden nog veilig.

Meer artikelen