Zoeken op

Zoeken op

Alles

30 augustus, 2023

Wanneer haal je een pand van bv naar privé?

Als afschrijven op een pand niet meer mogelijk is, kun je het soms beter naar privé halen. Wanneer is dat en wat levert het op?

Huizen in Amsterdam

Afschrijven is beperkt

Sinds een aantal jaren kun je als ondernemer nog maar beperkt afschrijven. Voor de vennootschapsbelasting kan men een pand afschrijven tot aan de WOZ-waarde.

Overbrengen naar privé?

Soms kan het overbrengen van het pand van de bv naar de dga in privé een oplossing bieden. Dit zal tegen de werkelijke waarde moeten gebeuren. Het verschil tussen die waarde en de boekwaarde is als boekwinst belast bij de bv. Hierover moet de bv 19% tot 25,8% belasting betalen, maar dit had uiteindelijk toch gemoeten. Uitstel van betaling kan plaatsvinden als een ander pand wordt teruggekocht. De boekwinst kan de bv dan op de boekwaarde van het nieuwe pand in mindering brengen.

Verhuren aan bv

Koopt jouw bv geen pand terug of is er behoefte aan een extra pand, dan kun je het pand weer terug verhuren aan jouw bv. De huur is aftrekbaar bij de bv en bij jou in privé belast in box 1. Echter, je kunt wel eerst alle kosten op de ontvangen huur in mindering brengen. Ook afschrijvingskosten, want je kunt op de (ten opzichte van de boekwaarde hogere) aankoopwaarde van het pand weer afschrijven tot de WOZ-waarde.

Tip: Deze constructie kan met name aantrekkelijk zijn, als er te verrekenen verliezen zijn bij de bv.

Let op! Een nadeel is dat over de verkoopwaarde wel overdrachtsbelasting betaald moet worden. Voor bedrijfspanden die als woning kunnen worden aangemerkt, zoals in de financiële dienstverlening veel voorkomt, bedraagt deze belasting maar 2%, mits je er zelf voor langere tijd in woont. In andere gevallen 10,4%.

Laat je goed adviseren wanneer je overweegt een pand naar privé te halen. Neem bij vragen gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.

Meer artikelen