Veel ondernemers worstelen met de vraag wanneer ze toe zijn aan een bv. Je start als ondernemer in een eenmanszaak, krijgt personeel en de winst groeit. Dan wordt het fiscaal handig om er met je fiscale partner een vof van te maken. Je groeit door en dan kan een bv-structuur passender zijn. Maar wat het juiste moment? Er zijn verschillende aspecten en ondernemersbelangen om rekening mee te houden. Deze belangen kunnen gebaseerd zijn op kosten- en/of juridische motieven.
In een eenmanszaak of vof betaal je inkomstenbelasting over jouw winstdeel. Dit kan oplopen tot 51,75% van het belastbaar bedrag, rekening houdend met aftrekposten en vrijstellingen. Met een bv kom je in een ander belastingregime terecht. Je krijgt dan te maken met vennootschapsbelasting, loonbelasting, dividendbelasting en inkomstenbelasting. Dit lijkt heel wat. Maar bij een winst, hoger dan een berekend omslagpunt kunnen deze belastingen samen een stuk lager zijn dan de inkomstenbelasting in de eenmanszaak of vof. Dit omslagpunt ligt vaak tussen 100K en 200K winst per ondernemer/vennoot. Dit is onder andere afhankelijk van in hoeverre winst in de bv, na het salaris van de dga, uitgekeerd moet worden (voor privé-uitgaven).
De advies- en accountantskosten zijn in een bv hoger dan in een eenmanszaak of vof, doordat onder andere de jaarrekening en publicatie verplicht is. Verder moet er naast de aangifte inkomstenbelasting, ook aangifte loonbelasting, aangifte vennootschapsbelasting en soms een aangifte dividendbelasting worden gedaan. Bovendien blijft het vaak niet bij 1 bv, maar is een extra bv wenselijk. Dit kan bijvoorbeeld een beheer-bv, een onroerend-goed-bv of een extra werk-bv voor andere activiteiten zijn. Als de motieven zuiver kostengedreven zijn, dan is het goed om deze structurele meerkosten mee te wegen.
Bij groei van je onderneming gaan er ook andere zaken spelen en ontstaan er grotere risico’s. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op:
Bij een groeiende onderneming groeien ook deze risico’s en wordt het verstandig om zakelijke belangen van privékapitaal te scheiden. Het omzetten van je onderneming naar een bv is dan een uiterst belangrijke stap om te nemen. Wil je op termijn je onderneming verkopen? Maak er dan, een paar jaar voor de verkoop, een bv van. Want een bv ligt beter in de markt en fiscaal kan dit aanzienlijke voordelen opleveren.
Het overstapmoment is best complex. Want met alleen de bv-structuur neerzetten ben je er nog niet. Blijf de beoogde voordelen bewaken, zowel vanuit fiscaal- als uit risico-oogpunt. Zorg voor goed advies en laat je in dit traject begeleiden door een specialist. Heb je vragen of wil je advies over de overstap naar een bv? Neem dan vrijblijvend contact op met Harold Klein Swormink, 06-2566259.