Een jaaropgave of jaaropgaaf vermeldt de loon-gegevens van een werknemer in een bepaald jaar. De werknemer heeft daardoor een totaalplaatje van het inkomen dat hij bij een werkgever heeft verdiend. De bedragen op de jaaropgave gebruikt hij bij zijn belastingaangifte.
Ja, het verstrekken van een jaaropgave is wettelijk verplicht, zoals dat ook geldt voor het uitdelen van een salarisspecificatie. Als werkgever krijg je met deze verplichting te maken vanaf je aanmelding als werkgever bij de Belastingdienst. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer expliciet vraagt om een jaaropgave. Je moet deze dus altijd aan je personeel geven.
Je moet de jaaropgave binnen een redelijke termijn verstrekken. De meeste werkgevers geven in januari of februari de jaaropgave over het afgelopen kalenderjaar. Als iemand in de loop van het jaar uit dienst gaat, mag je de jaaropgave al eerder verstrekken, bijvoorbeeld bij de eindafrekening.
De jaaropgave heeft een aantal verplichte onderdelen. De Belastingdienst noemt in het handboek de volgende gegevens:
Ja. De jaaropgave is vormvrij. Dat wil zeggen dat er geen specifieke eisen zijn voor de manier waarop je de jaaropgave opstelt. Een elektronische jaaropgave behoort dus ook tot de mogelijkheden. Via het werknemersloket.nl kan de werknemer de jaaropgaaf downloaden.
Ja. De laatste loonstrook van het jaar kan ook doorgaan als jaaropgave. Uiteraard moet je op deze loonstrook dan wel alle gegevens vermelden die op de jaaropgave moeten staan.
Bron: Belastingdienst
Heb je vragen over het bovenstaande of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.