Zoeken op

Zoeken op

Alles

16 mei, 2022

Wat is ESG en waarom is het belangrijk?

De afkorting ESG staat voor Environmental Social Governance ofwel milieu, sociaal beleid en bestuur. Het begrip komt vanuit de financiële wereld, waar ze door middel van een ESG-score aangeven hoe een bedrijf presteert op deze 3 indicatoren. Maar wat houdt het precies in en waarom is het belangrijk?

André van ’t Hof AA RB
Adviseur MKB

Wat is ESG?

De 3 ESG-indicatoren zijn belangrijke factoren bij het meten van de duurzaamheid, ethiek en de sociale impact van een bedrijf. Het gaat hierbij dus om meer dan alleen het milieu en hoe het bedrijf omgaat met bijvoorbeeld de CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatveranderingen. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar veilige werkomstandigheden, gelijke beloningen en de manier waarop leiding wordt gegeven aan een bedrijf.

Waarom is ESG belangrijk?

ESG-factoren zijn niet noodzakelijkerwijs financieel, maar ze kunnen wel van invloed zijn op de beslissing om bijvoorbeeld wel of niet te investeren in het desbetreffende bedrijf. Want door bij het investeren rekening te houden met de criteria kan bijgedragen worden aan een duurzamere wereld.

Voor wie is ESG verplicht?

Duurzaamheidsverslaglegging is nu al verplicht voor beursgenoteerde bedrijven en instellingen van openbaar belang. Vanaf het boekjaar 2025 wordt het voor bedrijven, die aan twee van de volgende drie criteria voldoen, verplicht zijn om een ESG-verantwoording af te leggen. Het betreft de volgende criteria:

  1. € 40 miljoen omzet
  2. € 20 miljoen balanstotaal
  3. 250 medewerkers

Het ingaan van deze regelgeving kan ook impact gaan hebben op kleinere bedrijven die leveren aan deze bedrijven. Want in de rapportage zal moeten worden opgenomen hoe de partijen waarbij men inkoopt, presteren op het gebied van ESG.

Wat zijn de richtlijnen voor de ESG-rapportage?

De wet- en regelgevende instanties zijn nu nog bezig om de exacte richtlijnen op te stellen voor de onderdelen die in de rapportage moeten worden opgenomen. Ondanks dat een ESG-rapportage op dit moment voor de meeste bedrijven nog niet verplicht is, zien we dat steeds meer bedrijven deze toch al opstellen. Zo kan bijvoorbeeld een bedrijf in de kledingsector zich onderscheiden als het kan aantonen dat de kleding onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Dit schreeuw je het liefst van de daken en met deze rapportage kan dat richting je (potentiële) investeerders.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Met onze kennis en ervaring op het gebied van verantwoordingsrapportage geven we je graag advies over het verzamelen van de benodigde informatie en de verantwoording in een rapportage. Daarnaast zullen wij als accountantskantoor ook een oordeel moeten vormen over de ESG-rapportage. Kortom; Als Moore MTH helpen we je graag bij het opstellen van deze rapportage om daarmee ook bij te dragen aan een (iets) mooiere wereld.