Zoeken op

Zoeken op

Alles

11 april, 2022

Wat is jouw Why en waarom is het belangrijk?

Waarom doe je wat je doet? En waarom doe je met jouw bedrijf wat je doet? Die ‘waarom-vraag’ is jouw Why en het is heel belangrijk om te weten wat jouw Why is. In deze blog vertel ik je waarom dat zo is, wat de voordelen van een duidelijke Why zijn en hoe je jouw eigen Why of die van jouw bedrijf helder kan krijgen.

Lianne Helleman

People don’t buy WHAT you do, they buy WHY you do it

Simon Sinek

Waarom is jouw Why belangrijk?

Ieder mens en ieder bedrijf weet wat ze doet. Een aantal weet ook hoe ze dat doen, maar slechts een paar weten waarom ze doen wat ze doen. Onderzoek van Sinek wijst uit dat de meest succesvolle en inspirerende mensen en bedrijven communiceren vanuit hun Why. Zakendoen met mensen of bedrijven die puur voor jouw product of dienst (de wat) bij jou komen, is minder duurzaam (of zelfs eenmalig) dan zakendoen met mensen of bedrijven die net als jij geloven in jouw (bedrijfs)visie. Een inspirerende visie hebben waarin mensen zich kunnen vinden en ook vanuit deze visie communiceren, maakt dat mensen voor je kiezen. Ze gaan dus niet alleen voor het gemak van het product of de dienst.

Wat zijn de voordelen van een duidelijke Why?

Naast het opbouwen van duurzamere relaties heeft een duidelijke Why ook een aantal andere voordelen. Het hebben en volgen van een duidelijke Why werkt motiverend, want je weet precies waarom je iets doet. Dit geldt ook voor jou als werkgever. Als werknemers voor je kiezen vanwege jouw Why, dan kan dit ook hen motiveren om te doen wat ze doen. Ook is het makkelijker om concrete doelen te formuleren als je handelt in overeenstemming met jouw Why. Je hebt namelijk een concrete visie waarbij ook concrete doelen worden bepaald om deze te realiseren. Het behalen van deze doelen in het toewerken naar je visie geeft een gevoel van voldoening. Tot slot geeft een duidelijke Why zelfvertrouwen en rust.

Wat is jouw Why?

Voor jouw persoonlijke Why raadt Sinek aan om het gesprek aan te gaan met een goede vriend en te vragen waarom jullie zulke goede vrienden zijn. De eerste antwoorden zullen vooral in lijn liggen met de definitie van vriendschap (zoals dat jullie het gezellig hebben met elkaar en dat jullie er voor elkaar zijn). Maar als je door blijft vragen, dan zal jouw vriend op een gegeven moment niet meer jou als persoon beschrijven, maar aangeven wat jij voor hem betekent. Dat is een eerste indicatie voor waar jouw persoonlijke Why kan liggen.

Voor de Why van jouw bedrijf is het belangrijk om na te gaan waarom je wilt dat klanten of werknemers voor jouw bedrijf kiezen. Het gaat hierbij niet over financiële redenen, maar juist over waarom jij gelooft in jouw bedrijf. Ook gaat het niet over jaarlijkse groei, maar over de reden waarom jouw bedrijf nog jaren bestaat. De vervolgstap is om dit in woorden te gaan uitdrukken, zodat dit ook echt zichtbaar of hoorbaar wordt voor klanten en werknemers.

Samen sparren over jouw Why

Het vinden van de Why voor jouw bedrijf kan best lastig zijn. Wil je samen sparren over jouw Why? Neem dan contact met mij op, ik ben graag je klankbord.

Lianne Helleman

Meer artikelen