Zoeken op

Zoeken op

Alles

18 juli, 2022

Wat kan een accountant voor jou als mkb-ondernemer betekenen?

In de dagelijkse praktijk merk ik regelmatig dat een accountant door ondernemers wordt gezien als iemand die ondersteunt bij het jaarlijkse cijferwerk en de administratie. Maar een accountant kan zoveel meer dan alleen met cijfers werken en administratie voeren. In deze blog vertel ik daarom graag wat een accountant allemaal doet en wat hij of zij voor jou als mkb-ondernemer kan betekenen.

Lianne Helleman

Opstellen van tussentijdse cijfers

Ja, het klopt inderdaad dat een accountant kan ondersteunen bij het jaarlijkse cijferwerk. Denk hierbij aan het samenstellen van een jaarrekening (en publicatiestukken voor de KvK) en het opstellen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting (waarbij vaak ook een fiscalist meekijkt). Maar het hoeft niet bij een jaarlijks contactmoment te blijven. Als ondernemer heb je misschien ook de behoefte om gedurende het jaar, bijvoorbeeld per maand of per kwartaal, te weten waar je staat. Een accountant kan ondersteunen bij het opstellen van tussentijdse cijfers en deze ook met je bespreken. Hierdoor worden ontwikkelingen tussentijds inzichtelijk, waardoor je hier tijdig op in kunt spelen dan wel bij kunt sturen.

Maken van een benchmark en begroting

Ook wil je als ondernemer misschien wel weten hoe je presteert ten opzichte van de branche waarin je actief bent of ten opzichte van de verwachtingen die je vooraf voor jouw bedrijf hebt gesteld. Een accountant kan je helpen bij het maken van een benchmark of bij het opstellen van een begroting/prognose. Door deze samen te bespreken kun je de sterke- en verbeterpunten in kaart brengen, afwijkingen ten opzichte van de begroting/prognose analyseren en hier vervolgens op inspelen. Als je hierdoor voor een bepaalde keuze komt te staan, kan een accountant ook weer helpen met het maken van scenario-analyses.

Opstellen van een CO2-footprint

Verder wordt het ook steeds belangrijker om duurzaam te ondernemen. Een accountant kan je helpen met het opstellen van bijvoorbeeld een CO2-footprint voor jouw bedrijf, waardoor je inzicht krijgt in jouw impact op het milieu. Samen kunnen jullie dan nadenken en sparren over duurzamere alternatieven.

Jouw accountant als sparringpartner en klankbord

Een accountant kan jou als ondernemer zowel adviseren over jouw bedrijf alsook meedenken en met jou sparren over jouw persoonlijke situatie. Vooral voor mkb-ondernemers staat dit zeker niet los van elkaar. Denk hierbij aan advies over:

Je kunt een accountant dus zien als een sparringpartner, een klankbord, iemand die wellicht met een andere blik naar jouw bedrijf kijkt en daarover het gesprek met jou aan kan gaan. Hierbij kan een accountant je uitdagen, waardoor je samen tot nieuwe inzichten kunt komen.

Neem contact op

Een accountant is iemand bij wie je terecht kunt voor zoveel meer dan alleen cijfers. Schroom vooral niet om ook andere vragen of twijfels die je hebt, met jouw accountant te bespreken! Ben je nog geen klant? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Meer artikelen