Zoeken op

Zoeken op

Alles

16 september, 2021

Wat kan fiscaal wel voor een gezonde lunch?

Werkgevers die hun personeel voorzien van een gezonde lunch, krijgen hiervoor geen extra fiscale faciliteit. Dit blijkt uit het eerdere antwoord van staatssecretaris Vijlbrief op Kamervragen. Maar wat kan wel?

Meer artikelen
Gezonde lunch geen arbovoorziening

Gezonde lunch

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van berichten in de pers dat een ondernemer ruim €22.000 aan belasting moest betalen, omdat hij zijn personeel van een gratis gezonde lunch voorzag. De ondernemer had de gezonde lunch als onbelaste arbovoorziening willen aanmerken, maar dat ging niet op.

Bestaande tegemoetkomingen

In de antwoorden op de Kamervragen verwijst de staatssecretaris naar het feit dat de fiscale wetgeving al een aantal tegemoetkomingen kent voor gezonde lunches. Zo kunnen tussendoortjes in de vorm van groente en fruit belastingvrij worden verstrekt en hoeft een gratis lunch slechts gewaardeerd te worden op een vast bedrag van €3,35, ook als de werkelijke waarde hoger is.

Werkkostenregeling

Daarnaast verwijst de staatssecretaris naar de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Door deze te benutten kan de lunch ook belastingvrij aan de werknemer worden verstrekt. Pas als de vrije ruimte wordt overschreden, betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Geen arbovoorziening

Een gezonde lunch is in fiscaal opzicht geen arbovoorziening en dus niet vrijgesteld. De fiscale vrijstelling is bedoeld voor arbovoorzieningen waarin de werkgever moet voorzien. Te denken valt aan schoenen met stalen neuzen voor in de bouw.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Of stel je vraag rechtstreeks aan één van onze adviseurs van de Adviesgroep Personeel & Salaris: Albertje Pepping. Ik sta voor je klaar!

Meer artikelen