Zoeken op

Zoeken op

Alles

4 september, 2023

Wijzigingen belastingen 2024: wat weten we al?

Op Prinsjesdag, 19 september 2023, worden de belastingplannen voor volgend jaar bekendgemaakt, ondanks de demissionaire toestand van het kabinet. Welke wijzigingen zijn al wel bekend op fiscaal gebied?

Aanmelden Prinsjesdag webinar
Wijzigingen belastingen 2024

Wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR)

De BOR en de DSR zijn belangrijke faciliteiten bij het schenken of erven van een (familie)bedrijf. Deze faciliteiten kennen een forse vrijstelling van te betalen belasting, op voorwaarde dat het bedrijf wordt voortgezet. De BOR wordt vanaf 2025 gewijzigd; een aantal onderdelen wordt echter al per 1 januari 2024 ingevoerd. Dit betreft als eerste het aanmerken van verhuurd vastgoed als belegging. Deze wijziging geldt overigens ook voor de doorschuifregeling inzake een aanmerkelijk belang. Daarnaast wordt per 2024 ook de regeling geschrapt dat bij het gebruikmaken van de BOR of DSR maximaal 5% van het vermogen van een bedrijf uit beleggingen mag bestaan.

Wijziging belastingtarief box 2

Het belastingtarief in box 2 geldt voor inkomsten uit een aanmerkelijk belang, zoals dividend. Dit tarief bedraagt nu nog 26,9%, maar dat wordt vervangen door twee tarieven. Het eerste geldt voor inkomsten tot € 67.000 en gaat 24,5% bedragen, ofwel 2,4%-punt minder. Over inkomen boven € 67.000 gaat het tarief 31% bedragen, dus 4,1%-punt meer. Met de maatregel hoopt de regering het oppotten van winst in de bv tegen te gaan.

Energie-investeringsaftrek (EIA) versobert

Als je energievriendelijk investeert, kun je wellicht aanspraak maken op de energie-investeringsaftrek (EIA). Voor de EIA geldt voor 2023 dat je 45,5% van het investeringsbedrag extra op jouw winst in mindering mag brengen. Hierdoor verlaag je jouw winst en betaal je minder belasting. De EIA wordt in 2024 versoberd. Dit wil zeggen dat het percentage wordt verminderd en dat het maximum investeringsbedrag waarvoor je de EIA kunt claimen, € 136 miljoen, eveneens lager wordt. De exacte cijfers zijn nog niet bekend.

Tip!
Overweeg je een dergelijke investering, dan kan het dus interessant zijn dit nog in 2023 te doen.

Nieuwe auto wordt duurder

De aanschaf van een niet-elektrische auto wordt volgend jaar duurder. De zogenaamde vaste voet in de bpm wordt per 2024 met € 200 verhoogd.

Let op!
Elektrische auto’s zijn in 2024 nog vrijgesteld van bpm, maar vanaf 2025 niet meer. Vanaf dat moment gaat dus ook de aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto omhoog.

Einde betalingskorting inkomstenbelasting

Als je een voorlopige aanslag in de inkomstenbelasting in één keer betaalt, krijg je een betalingskorting. Deze betalingskorting is voor de vennootschapsbelasting inmiddels afgeschaft, dat gaat vanaf 2024 ook voor de inkomstenbelasting gelden.

Wijziging proceskosten- en immateriële schadevergoeding

Als je fiscaal procedeert en wint, heb je recht op een proceskostenvergoeding. Als jouw procedure te lang duurt, komt daar een vergoeding voor geleden immateriële schade bij. Per 2024 wordt de proceskostenvergoeding in WOZ- en bpm-zaken verminderd en de immateriële schadevergoeding afgeschaft. Op deze manier wil het kabinet met name het procederen op basis van no cure, no pay ontmoedigen.

Wijzigingen box 3

Je hebt tegenwoordig in box 3 te maken met een verschillend fictief rendement voor spaargeld en voor overige bezittingen, zoals aandelen en panden. Bezit je een appartement, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE vormt reserves voor gemeenschappelijke uitgaven, zoals schilderwerk. Jouw aandeel in deze reserve moet je aangeven in box 3. Daarvoor is vanaf 2024 wettelijk bepaald dat dit aandeel hetzelfde fictieve rendement heeft als spaargeld. Hetzelfde geldt voor een aandeel in het vermogen dat op de derdengeldenrekening van een notaris staat. Verder hoeven vorderingen en schulden tussen fiscale partners en tussen ouders en minderjarige kinderen niet meer in de belastingaangifte te worden vermeld.

Een andere wijziging betreft een verhoging van de heffingskorting voor groene beleggingen van 0,7% naar 1,1% van het vrijgestelde bedrag. Daarnaast wordt overwogen een apart forfaitair rendement voor vorderingen te maken. Dit percentage zou dan hetzelfde kunnen zijn als dat voor schulden.

Aanmelden Prinsjesdag Webinar

Prinsjesdag webinar: woensdag 20 september 19.30 uur! Tijdens het webinar bespreken onze specialisten de kabinetsplannen 2024 voor ondernemers en bedrijven. Na afloop ben je helemaal op de hoogte wat hier de impact van zal zijn. Meld je gratis aan voor de livestream en stel alvast je vraag!

Aanmelden Prinsjesdag webinar

Meer artikelen