Zoeken op

Zoeken op

Alles

AVG: vraag toestemming voor gebruik foto’s

Gebruik je foto’s van je werknemers of klanten voor je bedrijfssite of voor nieuwsbrieven? Dan moeten die personen daarvoor expliciet toestemming geven volgens de AVG. Aan welke voorwaarden moet die toestemming voldoen?

Artikelen
AVG toestemming om foto's te maken

AVG

Een foto van een persoon wordt gezien als een persoonsgegeven. Wanneer persoonsgegevens worden gebruikt kan dat leiden tot een inbreuk op de privacy van de mensen die op de foto staan. Daarom is in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Europese wet die op 25 mei 2018 is ingegaan, vastgelegd wat de basis is voor het gebruik van persoonsgegevens. Bij gebruik van een foto voor je website of nieuwsbrief is die basis ‘toestemming’.

Voorwaarden toestemming

Wanneer de toestemming voor het gebruik van de foto niet aan de eisen van de AVG voldoet, is de toestemming niet geldig en mogen de persoonsgegevens, in dit geval dus de foto, niet gebruikt worden. De eisen waaraan de toestemming volgens de AVG moet voldoen zijn:

Intrekken toestemming

Mensen hebben altijd het recht om hun toestemming weer in te trekken. Dat moet even makkelijk gaan als de toestemming geven.

Gebruik foto’s van andere websites

Het gebruiken van foto’s van andere websites voor een eigen publicatie is in principe niet toegestaan. Dat deze foto’s op het internet staan, betekent niet dat jouw bedrijf ze ook mag gebruiken. Hiervoor geldt hetzelfde, voor het gebruik van de foto’s moet een duidelijke toestemming zijn die voldoet aan de eisen van de AVG. Daarnaast vallen die foto’s in de meeste gevallen onder het auteursrecht wat gebruik zonder hiervoor te betalen onmogelijk maakt. Wanneer je de foto’s privé publiceert (dus alleen in de persoonlijke sfeer en voor een beperkte kring zichtbaar), is de AVG niet van toepassing en is toestemming niet nodig.

Wil je meer weten over de AVG? Neem dan een kijkje op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Contact opnemen

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Neem contact op