Zoeken op

Zoeken op

Alles

14 april, 2014

BV weg ermee: terug naar de eenmanszaak!

Om belasting te besparen zijn veel ondernemingen in het verleden omgezet in een BV. De crisis laat echter zijn sporen na, het bedrijfspand wordt te groot en hetzelfde geldt in een aantal gevallen ook voor de juridische structuur van de onderneming. Door het gedwongen dieet zit die jas niet meer zo lekker, veel te ruim. De fiscale kleermaker moet er aan te pas komen om de jas in te nemen.

 

Meer artikelen
cijfers uitleg team Moore MTH

Terugkeer

Ook zij die eraan denken om over een paar jaren te stoppen met de BV-onderneming en dan het pand in privé willen verhuren kunnen echter veel geld verdienen met zo’n terugkeer. En als de BV nog te verrekenen verliezen heeft kan terugkeer naar de eenmanszaak ook erg lucratief zijn.

Het is taaie kost, maar het loont de moeite.

BV weg ermee!

Veel ondernemingen zijn in het verleden in een BV omgezet om fiscale redenen.

Nu de resultaten toch wat lager zijn ligt de terugkeer naar de eenmanszaak eigenlijk voor de hand. Het kan soms zelfs duizenden Euro’s per jaar voordeliger zijn. Bij welk winstniveau de eenmanszaak weer voordeliger wordt is in zijn algemeenheid moeilijk aan te geven. Het hangt mede af van de persoonlijke omstandigheden als salaris, leeftijd, hoogte hypotheek e.d. Maar als uw winst sinds de oprichting van de BV alleen maar lager is geworden dan is de terugkeer naar de eenmanszaak zeker een onderzoek waard. En als u toch graag een getal wilt horen dan kunt u aanhouden dat wanneer de winst voor aftrek van uw salaris lager is dan € 100.000 – € 150.000 u er serieus naar moet laten kijken. En lukt het al niet om het door de fiscus vereiste minimum salaris van € 44.000 op te nemen dan moet u dat al helemaal (laten) bekijken.

En als u denkt over een aantal jaren te stoppen en het pand als pensioenvoorziening te willen gaan verhuren, dan is de terugkeer naar de eenmanszaak zeker een aanrader. Mits goed getimed kunt u het pand nu samen met de onderneming naar privé overhevelen en dan over een paar jaar met de geneugten van Box 3 het pand heel voordelig in privé verhuren. Reken maar uit wat de besparing is: 6% overdrachtsbelasting over de waarde van het pand (besparing € 30.000 bij een pand van € 500.000) en over de huur betaalt u in Box 3 maar heel weinig belasting. Da’s pas genieten van uw pensioen!

Maar ook als u in de BV nog verliezen heeft die u in de toekomst niet meer met de winst van de BV kunt verrekenen kan de terugkeer naar de eenmanszaak uitkomst bieden. U mag de verliezen meenemen en in privé met de toekomstige winst verrekenen. Kassa!

Samengevat

Er zijn drie belangrijke redenen om terug te keren naar de eenmanszaak:

Voorkom dat te verrekenen verliezen in de BV verloren gaan.

“De BV weg ermee” is daarom misschien ook wel op u van toepassing. Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor u klaar.

Meer artikelen