Zoeken op

Zoeken op

Alles

3 december, 2020

Dividend uitkeren vanuit jouw eigen bv

Heb jij een bv, dan kun je overwegen om nog dit jaar dividend uit te keren. Dit jaar, in 2020, betaal je namelijk 26,25% belasting in box 2, terwijl deze in 2021 oploopt naar 26,9%. Het loont om te kijken of dit voor jou als dga interessant is.

Meer artikelen
dividend bv

Niet altijd gunstig

Het uitkeren van dividend bespaart je belasting in box 2, maar is desondanks niet altijd gunstig. Als jij als dga het dividend namelijk dit jaar niet meer aanwendt voor consumptieve doeleinden, telt het mee in box 3 en betaal je er belasting over. De peildatum hiervoor is 1 januari 2021.

Dividend schuldig blijven

Wil je heffing in box 3 voorkomen en wil je het uitgekeerde dividend niet vóór 1 januari 2021 consumptief aanwenden, dan kan de bv het onvoorwaardelijk toegekende dividend ook aan jou schuldig blijven tot na de datum van 1 januari. Je profiteert dan nog van het lage tarief in box 2 én het dividend telt niet mee in box 3.

Zakelijke vergoeding

Je moet hiervoor wel een zakelijke vergoeding met jouw bv afspreken over de periode dat jouw bv het dividend schuldig blijft. Hierover moet je een zakelijke rente vergoed krijgen die bij jou weer belast is in box 1. Aangezien het slechts een korte periode hoeft te zijn, valt deze extra last ruimschoots weg tegen de besparing in box 3.

Lening aflossen

Je kunt het dividend ook gebruiken om een lening die jij bij jouw bv hebt, af te lossen. Dit is met name interessant als je meer dan € 500.000 aan leningen uit hebt staan bij jouw bv. Er zijn plannen dat vanaf 2023 leningen boven dit bedrag als bovenmatig worden aangemerkt en jij er belasting over moet betalen.

Let op! Heb je gebruikgemaakt van steunmaatregelen? Dan geldt er in bepaalde situaties een verbod inzake het uitdelen van dividend aan bestuur en directie. Dit is het geval als gebruik is gemaakt van de NOW-regelingen of als jouw bv langer dan drie maanden uitstel van betaling van belasting heeft gekregen. Of dit verbod ook voor jouw bv of concern geldt, hangt onder meer af van de omvang van de ontvangen steun. Neem gerust contact met ons op als je hier vragen over hebt.

Omdat er nogal wat haken en ogen aanzitten is professioneel advies van jouw accountant of fiscaal adviseur aan te raden.

Meer artikelen