Zoeken op

Zoeken op

Alles

7 oktober, 2019

Een zakje geld

De werkkostenregeling (WKR) is een moeilijk begrip in het MKB. Zo ervaar ik als assistent accountant dat het lastig is voor MKB-ondernemingen om WKR-kosten te administreren en om te begrijpen wat de WKR nu precies inhoudt. Geheel logisch want binnen de WKR heb je te maken met verschillende categorieën zoals; gericht vrijgesteld, nihilwaardering, werkkosten, intermediaire kosten en de vrije ruimte. Logisch dan ook dat een MKB-ondernemer de WKR als ingewikkeld ervaart. In dit blog sta ik kort stil bij twee begrippen die bij mij dagelijks vaker naar voren komen; de vrije ruimte en het personeelsfeest.

Jannita van Essen
Adviseur MKB

De vrije ruimte

De vrije ruimte vergelijk ik altijd met een zakje geld. Het fiscaal jaarloon, uit kolom 14 van de loonstaat, vermenigvuldigd met 1,2% wordt gezien als jouw beschikbaar budget. Dit resulteert in een zakje met geld dat de werkgever onbelast mag vergoeden aan de werknemer.

Dit zakje met geld mag de werkgever voor diversen personeelskosten, of ook wel WKR-kosten, gebruiken. Dit doet hij door de kosten toe te wijzen aan de vrije ruimte. Als eenmaal het zakje met geld leeg is en de werkgever wil toch nog extra kosten toewijzen aan de vrije ruimte dan wordt over € 1 extra besteed, 80% eindheffing berekend. Dus let op: € 1,- extra besteed wordt dus € 1,80!

Het personeelsfeest

Ook het personeelsfeest is onder te verdelen in verschillende categorieën, om het maar eens gemakkelijk te houden… Bij een personeelsfeest dient gedacht te worden aan: afdelingsuitjes, het sinterklaas- en kerstfeest. De plek waar het feest plaatsvindt, is bepalend of het ten laste gaat van het zakje met geld:

1. Het feest of BBQ op de werkplek bij de werkgever of bij een concernonderdeel op de werkplek snoept niet de vrije ruimte op;
2. Het feest of personeelsuitje op een externe locatie, waarbij het zakelijk karakter niet overheerst, gaat wel weer ten laste van de vrije ruimte.

Als je dus als werkgever jouw zakje met geld al hebt opgemaakt en je wilt toch nog een personeelsfeest of BBQ organiseren, dan kan je dus overwegen om dit intern op jouw locatie te laten plaatsvinden. Op deze manier heb je niet te maken met de eindheffing. Uiteraard is deze keus aan de werkgever zelf.

Maar wat is nu jouw vrije ruimte voor 2019? Bel met je relatiebeheerder en vraag. Hij of zij kan dit voor jou berekenen, als ook de nog te besteden ruimte, door het uitvoeren van een scan. Het zou immers zonde zijn als je eindheffing moet betalen terwijl dit voorkomen had kunnen worden.

Heb je vragen over jouw te besteden vrije ruimte of over het personeelsfeest dat je binnenkort wilt organiseren neem dan contact op met Jochem van den Berg of Jannita van Essen.

Meer artikelen