Zoeken op

Zoeken op

Alles

Wat is ESG en waarom is het belangrijk?

De afkorting ESG staat voor Environmental Social Governance ofwel milieu, sociaal beleid en bestuur. Het begrip komt vanuit de financiële wereld, waar ze door middel van een ESG-score aangeven hoe een bedrijf presteert op deze indicatoren. Maar wat houdt het precies in en waarom is het belangrijk?

esg

Wat is ESG?

De drie ESG-indicatoren zijn belangrijke factoren bij het meten van de duurzaamheid, ethiek en de sociale impact van een bedrijf. Het gaat hierbij dus om meer dan alleen het milieu en hoe het bedrijf omgaat met bijvoorbeeld de CO2-uitstoot en het tegengaan van klimaatveranderingen. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar veilige werkomstandigheden, gelijke beloningen en de manier waarop leiding wordt gegeven aan een bedrijf.

Waarom is ESG belangrijk?

ESG-factoren zijn niet noodzakelijkerwijs financieel, maar ze kunnen wel van invloed zijn op de beslissing om bijvoorbeeld wel of niet te investeren in het desbetreffende bedrijf. Want door bij het investeren rekening te houden met de criteria kan bijgedragen worden aan een duurzamere wereld.

Whitepaper – Tijdlijn CSRD

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die door de Europese Commissie is aangenomen in april 2021, ter herziening van de NFRD. Deze richtlijn verplicht organisaties te rapporteren over de milieu impact en de sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Er wordt ook verplicht om deze informatie te laten toetsen door accountants.

Download whitepaper

Download whitepaper


Voor wie is ESG verplicht?

Duurzaamheidsverslaglegging is nu al verplicht voor beursgenoteerde bedrijven en instellingen van openbaar belang. Vanaf het boekjaar 2025 wordt het voor bedrijven, die aan twee van de volgende drie criteria voldoen, verplicht zijn om een ESG-verantwoording af te leggen. Het betreft de volgende criteria:

  1. € 40 miljoen omzet
  2. € 20 miljoen balanstotaal
  3. 250 medewerkers

Het ingaan van deze regelgeving kan ook impact gaan hebben op kleinere bedrijven die leveren aan deze bedrijven. Want in de rapportage zal moeten worden opgenomen hoe de partijen waarbij men inkoopt, presteren op het gebied van ESG.

Wat zijn de richtlijnen voor de ESG-rapportage?

De wet- en regelgevende instanties zijn nu nog bezig om de exacte richtlijnen op te stellen voor de onderdelen die in de rapportage moeten worden opgenomen. Ondanks dat een ESG-rapportage op dit moment voor de meeste bedrijven nog niet verplicht is, zien we dat steeds meer bedrijven deze toch al opstellen. Zo kan bijvoorbeeld een bedrijf in de kledingsector zich onderscheiden als het kan aantonen dat de kleding onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Dit schreeuw je het liefst van de daken en met deze rapportage kan dat richting je (potentiële) investeerders.

Wat kunnen wij voor jou doen?

Met onze kennis en ervaring op het gebied van verantwoordingsrapportage geven we je graag advies over het verzamelen van de benodigde informatie en de verantwoording in een rapportage. Daarnaast zullen wij als accountantskantoor ook een oordeel moeten vormen over de ESG-rapportage. Kortom; Als Moore MTH helpen we je graag bij het opstellen van deze rapportage om daarmee ook bij te dragen aan een (iets) mooiere wereld.


De Talks – ESG, wat moet je ermee?

Eerder organiseerde wij De Talks over dit thema. In 35 minuten praten Andre van ’t Hof en Peter Kok je bij.

 

Neem contact op

Heb je vragen over de ESG-rapportage? Neem dan contact op met mij. Ik help je graag!

André van ’t Hof AA RB

Adviseur MKB

Relaties bouwen, waarde creëren.

Duurzaam ondernemen

Focus op een praktisch stappenplan, zodat jij kan voldoen aan je verplichtingen!

CO2-footprint; iets voor mij?

Lees verder

Corporate Sustainability Reporting Directive (MVO-verslag)

Lees verder

Energie-Efficiency Richtlijn (EED): wat je moet weten!

Lees verder

Hoe profiteren van milieubelastingen?

Lees verder
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

In 4 stappen naar energielabel C (of A)

Lees verder

Informatie-en besparingsplicht (en kans)

Lees verder

Is Nederland het braafste jongetje van de EU?

Lees verder

Klimaatneutraal ondernemen: is het betaalbaar?

Lees verder

Praktisch stappenplan verduurzamen voor ondernemers

Lees verder