Verduurzaming is inmiddels niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Bij veel bedrijven staat het op de agenda en wordt er structureel aandacht aan besteed. De urgentie om hiermee aan de slag te gaan, wordt ook door wet- en regelgeving onderstreept.
Online
Tijdens de Moore MTH talks! van dinsdag 7 september zijn wij dieper in gegaan op de vraag: Waarom is het van belang om als ondernemer te verduurzamen? Bij veel bedrijven staat verduurzamen op de agenda en er wordt structureel aandacht aan besteed. De urgentie om hiermee aan de slag te gaan, wordt ook door wet- en regelgeving onderstreept. Vanaf 2023 dienen bijvoorbeeld alle kantoorpanden over minimaal energielabel C te beschikken. Ook de energiebesparingsplicht is voor veel bedrijven een aandachtspunt. Bedrijven en instellingen (die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken) zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Naast alle verplichtingen die er zijn – of nog komen – is het natuurlijk ook een kans om je onderneming succesvol te maken. Wat die precies zijn, lees je terug in dit verslag en kun je terugzien in de opname van deze Moore MTH talks!
Tijdens deze Moore MTH talks! spraken wij met ondernemer Ron Krijnen, eigenaar van Finitouch Interieurbouw B.V., en met Henk Huijzer (MKB adviseur en Duurzame Accountant bij Moore MTH). Ook gingen we met Joost Akkermans (Accountmanager Energiefonds Utrecht) in gesprek. Henk Huijzer begeleidt ondernemers bij het verduurzamen en focust daarbij vooral op de toegevoegde waarde voor een ondernemer. Kortom: wat levert het op en wat is de terugverdientijd? Henk las dat slechts 20% van ondernemers intrinsiek gemotiveerd is tot verduurzaming. Juist de overige 80% zou volgens Henk nog winst kunnen behalen door alsnog te starten met verduurzamen. Een duurzaam beleid heeft volgens Henk namelijk aantoonbare voordelen, zoals:
Volgens Henk zijn er een aantal wet- en regelgevingen waar ondernemers in de toekomst rekening mee moeten houden. De belangrijkste verplichtingen zijn op dit moment voor het MKB:
Er is ook veel wet- en regelgeving in kader van kansen en stimulatie van investeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Energie-Investeringsaftrek (EIA) of de Milieu Investeringsaftrek (MIA).
De 2e gast van de avond was Ron Krijnen, eigenaar van Finitouch. Hij vertelde hoe zijn bedrijf energieneutraal is geworden.
Met behulp van 1300 zonnepanelen (goed voor 2.300 m2 dakoppervlakte) en 5 windturbines wekken zij ieder jaar zo’n 200.000 watt op tegenover circa 290.000 kWh verbruik. Daardoor reduceren zij in totaal 48.000 kg CO2 per jaar. Daarnaast werken zij standaard met duurzame materialen. Dat heeft Finitouch onder andere het keurmerk PEFC (voor goedgekeurd hout) opgeleverd. Ook het pand is enorm verduurzaamd waarin zij werken, net als de werkprocessen binnen het bedrijf.
Dit alles in ontstaan doordat hij woonde bij de Appelse Molen, die erg vervallen was. Ron zijn zoontje was gek op de molen. Uiteindelijk kocht Ron de molen en sinds 2015 is de molen geheel gerenoveerd en verduurzaamd. Ron zijn zoon is toen op 13-jarige leeftijd molenaar geworden.
Vervolgens kocht Ron voor zijn bedrijf Finitouch een oud pand in Amersfoort. Met de in 2015 gerenoveerde windmolen in gedachten, hebben zij besloten om ook dit pand te gaan verduurzamen. Het verduurzamen van dit pand startte met goed isoleren van het pand, ook kochten ze andere soorten machines aan en plaatsten zij overal LED-verlichting en zonnepanelen. Uiteindelijk werd nog een nieuw deel bij het pand aangebouwd, dat helemaal energieneutraal is.
Doordat Ron zijn onderneming volledig energieneutraal is, haalt hij hier veel voldoening uit. Op de vraag wat het hem oplevert, geeft hij aan dat het hem vooral voldoening oplevert. Ron heeft nooit doorberekend of het financieel iets oplevert. ‘Al brengt het worst-scenario geen geld op, dan brengt het voor de toekomst wel een heel mooi beeld op. We besparen in de toekomst ongelofelijk veel CO2, we zijn van het gas af en zijn daardoor enorm duurzaam. Ik denk dat mijn kinderen er straks met hun kinderen weer met veel trots mee door kunnen gaan.’ Het brengt Finitouch niet echt nieuwe klanten op, maar dat was ook niet een doel op zich. Het slogan van Finitouch is dan ook ‘Eye for tomorrow’ (oog voor morgen). Daar doe je het uiteindelijk voor.
Vervolgens ging Arie Lengkeek in gesprek met Henk Huijzer. Volgens hem kan een ondernemer praktisch beginnen met branchegericht vergelijken hoe andere bedrijven verduurzamen. Ook kun je jouw onderneming vergelijken met bedrijven van dezelfde omvang (aantal FTE).
Henk Huijzer merkte dat sterk de behoefte is aan adviseurs die ondernemers helpen duurzamer te werken. Vanuit die behoefte naar hulp is Moore MTH het initiatief Samen Duurzaam Deal gestart, waarvan Henk de aanvoerder is.
MTH is dit platform begonnen om organisaties te helpen om in 2030 CO2-neutraal te ondernemen en minimaal 55% reductie te behalen. Deelnemende bedrijven volgen een stappenplan van Moore MTH dat leidt tot concrete acties. Hier heeft Henk een praktisch stappenplan voor geschreven. Het begint met het in kaart brengen van de huidige stand van zaken (inventarisatie kengetallen) en de duurzame ambities en plichten. Dat vindt zijn vervolg in het opstellen van een vierjarenverduurzamingsplan, compleet op maat. Ook bij de uitvoer van dat plan blijft Moore MTH nauw betrokken. Klein beginnen is vaak het advies. Een plan op papier is leuk, maar als dat niet gerealiseerd wordt, bereik je niks. MTH zorgt voor motivatie, het bewaken van de voortgang én wij schakelen ons netwerk in. Wij weten welke klanten elkaar kunnen helpen om verduurzaming te versnellen. De één heeft een vraag, de ander een oplossing. MTH brengt die partijen graag bij elkaar, als een aanjager van verduurzaming.
Het huren van een adviseur kost rond de €3.000 maar vanaf 1 oktober is er een subsidie van 80% op de advieskosten voor kleine ondernemers (een ondernemer betaalt dus maar 20% van de gemaakte kosten), die minder dan 50.000 kWh verbruiken. Samen kun je dan bepalen waar jij als ondernemer praktisch kunt starten. Ook zijn er regelmatig gemeentelijke of provinciale subsidies.
Verduurzamen kost natuurlijk ook geld. Hoe zit dat eigenlijk? Dit hangt af van de concrete situatie en welke factoren je meeweegt in je analyse, aldus Henk. Henk laat daar normaliter een uitgebreide berekening op los. ‘Voor iedere investering is sprake van rendement en een terugverdientijd. Financiële impact is er overigens altijd, ook als je niet investeert’, aldus de Duurzame Accountant.
Als ondernemer komt het voor dat je een investering niet in één keer kan of wil doen. Er zijn in toenemende mate mogelijkheden om duurzame investeringen te financieren. Vaak kun je uit het rendement de financiering terugbetalen. Door een combinatie van eigen inbreng, subsidiemogelijkheid en financiering wordt iedere duurzame investering mogelijk. Vaak zijn de financieringsvoorwaarden voordelig als je kiest voor een duurzame investering. Een voorbeeld is een Energiefonds. Henk is hierover in gesprek gegaan met Joost Akkermans van Energiefonds Utrecht.
Je hoort het alleen in deze video van 5 minuten, waarin Henk Huijzer in gesprek gaat met Joost Akkermans (Energiefonds Utrecht).
Over anderhalf jaar is het, voor kantoorpanden met minimaal 100m2, verplicht om te voldoen aan de verplichting van Label C. Een uitzondering daarop zijn de monumenten. De gemeente is verantwoordelijk voor de uiteindelijke handhaving. Dat is de afgelopen jaren ook flink opgeschaald, dus er wordt steeds meer ingezet om deze handhaving ook daadwerkelijk door te voeren. Lees meer uitzonderingen hier. ‘Het klinkt misschien moeilijk om jouw pand te verduurzamen naar Label C, maar dat is het niet. Als je ledverlichting en zonnepanelen installeert ben je al heel ver’, aldus Henk. ‘Stel je kiest alleen voor Label C, dan moet je in 2030 weer aanpassingen doen. Je kan dus het beste meteen gaan voor Label A. Het is gunstig om in één keer de juiste aanpak te kiezen, zodat jij direct klaar bent voor de toekomst en niet opnieuw hoeft te investeren’.
Ondernemer Ron Krijnen geeft aan dat hij gebruik heeft gemaakt van SDE-subsidie (voor de zonnepanelen). De panelen waren 9 jaar geleden erg duur, maar er zat ook een mooie subsidie op. Verder heeft Ron het uit eigen middelen kunnen bekostigen. Doordat Ron 9,5 jaar geleden al begon met het leggen van zonnepanelen, bleek achteraf dat de zonnepanelen te zwaar waren voor het dak. Zij hebben destijds veel geïnvesteerd en alles moest opnieuw worden gelegd.
Op de vraag wat Ron anders zou doen als hij iets terug kon draaien, gaf hij aan niks anders te doen. Ik denk dat het heel knap is om een pand van zo’n leeftijd zo om te vormen dat het eigenlijk een hypermodern pand is. ‘Het is dat je binnenloopt en ziet dat er iets oud is. Het is zonde om alles maar te slopen en alleen maar nieuwe panden te bouwen. We hebben prachtige panden die je prima kunt renoveren en opknappen. Daarnaast hoef je niet te verhuizen en het geeft een goed gevoel’.
De tip van Ron: als het gaat om verduurzamen moet je niet nadenken, maar gewoon doen. Niet twijfelen!
Vanaf 2023 dienen bijvoorbeeld alle kantoorpanden over minimaal energielabel C te beschikken. Ook de energiebesparingsplicht is voor veel bedrijven een aandachtspunt. Bedrijven en instellingen (die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken) zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Naast alle verplichtingen die er zijn – of nog komen – is het natuurlijk ook een kans om je onderneming succesvol te maken.
Waarom verduurzamen? Tijdens de Moore MTH talks! gaan we er dieper op in. Ook nemen we je mee in actuele wet- en regelgeving, verplichtingen, subsidies, financiering en de Top 10 investeringen volgens De Duurzame Accountant – Henk Huijzer.
In ongeveer 45 minuten geeft deze spreker jou tips, die jou en jouw onderneming kunnen helpen.
Wij doen er alles aan om de (ingestuurde) vragen tijdens de talks! te beantwoorden, daarom kun je jouw vraag meesturen met je aanmelding óf live stellen tijdens de talks!
Tijdens dit webinar kom je niet in beeld. Je kunt dus lekker ontspannen kijken vanaf huis, op de bank of waar je je ook bevindt.
Met dit online concept brengen we actuele en relevante thema’s onder jouw aandacht. Elke eerste dinsdag van de maand nemen we jou in ongeveer 45 minuten mee in steeds een ander onderwerp dat interessant is voor jou. Zowel specialisten van Moore MTH als sprekers vanuit het werkveld én ondernemers uit de praktijk komen aan het woord. Het is mogelijk zelf vragen in te sturen, vooraf of tijdens de talks!
Houd onze LinkedIn, Facebook, Instagram en/of Twitterpagina in de gaten voor meer informatie!
Wil je meer weten over de webinars van Moore MTH? Klik dan hier.