Zoeken op

Zoeken op

Alles

11 mei 2021

“Liefde is… continuïteit van mijn gezin en bedrijf”

Ondernemers werken zich vaak een slag in de rondte. Sta je wel eens stil bij de balans tussen werk en privé? En wat gebeurt er met je naasten als jou iets overkomt? Dit zijn belangrijke thema’s voor jou, als ondernemer of directeur! Daarom richten wij ons tijdens de Moore MTH talks! op deze onderwerpen en geven we je in ongeveer 45 minuten concrete handvaten en tips.

Terugkijken Moore MTH talks!

Online

“Liefde is… continuïteit van mijn gezin en bedrijf”

Samenvatting Moore MTH talks!

Liefde is… continuïteit van mijn gezin en bedrijf

Voor iedereen stopt het een keer. Maar stel dat het morgen stopt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Wat kun je nú doen om je naasten zo verzorgd mogelijk achter te laten op privé én op zakelijk gebied? Binnen Moore MTH kennen we de Liefdestest. Want liefde is: staan voor je gezin én bedrijf!

Samen met Olaf ten Hoopen (Bestuursvoorzitter en Belastingadviseur binnen Moore MTH) en Bonne Klein Woolthuis (Directeur-eigenaar van Technotape International in Baarn) gingen wij in gesprek over belangrijke thema.

Bonne zijn leven stond in december 2006 plotseling op zijn kop. Hij kwam in een verkeersongeval terecht en is toen een  deel van zijn rechtervoet verloren. Hij bracht een jaar door in het ziekenhuis en had moeite om zijn leven weer op te pakken na het ongeluk. In 2008 spoorde zijn vader hem aan om te komen werken in zijn bedrijf, genaamd Technotape. Technotape leverde op dat moment nog hele technische producten.  Dit hielp hem goed bij zijn herstel en hij probeerde de draad weer op te pakken.
In 2009 was Bonne van plan om zijn been te laten opereren in Duitsland. Hij hoopte daarmee de pijn te verminderen en weer meer te kunnen doen met zijn been. Toen overleed plotseling zijn vader. Bonne zijn vader kwam over als een rustige, weloverwogen man en ondernemer. ‘Ik kan mij een moment herinneren waarop mijn vader zijn zorgen deelde aan de keukentafel. Zorgen over de toekomst van Technotape, vanwege de digitalisering van de camera’, aldus Bonne.
Toen overleed zijn vader, plotseling en onverwacht. Op dat moment was Bonne nog maar 29 jaar. Er was nooit gesproken over het overnemen van Technotape door (één van) de kinderen. Wel was er documentatie en een stichting Administratiekantoor, omdat zijn moeder overleed toen hij 9 jaar oud was. Het stichting administratiekantoor bestond uit drie heren, allemaal rond de leeftijd van 60 jaar.

Aangezien Bonne zijn zussen en oudere broer al een eigen leven hadden opgebouwd en verplichtingen hadden, was Bonne genoodzaakt om het bedrijf over te nemen. Naast het verdriet, kwamen er ineens ook veel zakelijke dingen op hem af. Op de vraag wat er allemaal op hem af kwam antwoordde hij: ‘Nou, houd je vast, daar gaan we’.

Uiteindelijk heeft Bonne er 7 jaren aan gewerkt om de nalatenschap af te handelen. De vrouw in het buitenland hebben zij veel geld moeten betalen. De onderneming in Amerika is tegen andere condities verkocht, net als onroerende goed in Amerika, maar daar is geen geld van overgebleven. De rechtszaak over het onroerend goed op Texel hebben zij geschikt op de gang en Technotape is doorgestart. Het geld dat overbleef is verdeeld over de broers en zussen, maar was in geen enkele verhouding in tot wat er eerst was.

Op de vraag ‘Wat had jouw vader anders kunnen doen?’ antwoordt Bonne dat zijn vader het testament had moeten laten controleren. Het zou helpen om daar de Liefdestest op los te laten. Dat was met name goed geweest, omdat hij met volle bewustzijn in het buitenland getrouwd was. Dat had achteraf gezien veel leed kunnen besparen. Bonne heeft zelf veel onderzoek moeten doen naar de bedrijfsvoering binnen Technotape. Daarom heeft hij dat zelf nu veel beter gedocumenteerd en het bedrijf volledig laten automatiseren. Daardoor is Technotape ontzettend hard gegroeid en onafhankelijker geworden.

Aan het einde van het interview deelt Bonne verrassend nieuws met de kijkers. ‘Ik heb de temperatuur van het water gepeild en heb gekeken of het bedrijf te verkopen viel. Er waren zeven biedingen en één daarvan heeft geleidt tot een overeenkomst. Wij hebben het bedrijf verkocht met 75 procent van de aandelen aan een investering maatschappij. Ik blijf werken bij Technotape op het gebied dat ik het leukste vind: de handel met China en Amerika. Ook mijn vrouw blijft werken voor het bedrijf’.

Volgens Olaf kun je een aantal van bovenstaande zaken ondervangen met de Liefdestest. Olaf: ‘Het is een manier om te kijken naar jouw situatie als ondernemer, zodat je weet waar je aan toe bent als jij plotseling wegvalt. De test zelf is eigenlijk vrij simpel. We zetten de volgende zaken op een rijtje:

Na het maken van de berekeningen gaan we in gesprek met de ondernemer over zijn of haar wensen. Uiteindelijk maken wij een rapport op met de uitkomsten van de Liefdestest. Die zijn bijna nooit hetzelfde, want iedere situatie is weer anders’.

Olaf zijn ervaring is dat weinig ondernemers stilstaan bij dit onderwerp. ‘De gemiddelde ondernemer heeft in zijn hoofd het eeuwige leven en is bezig met de toekomst. Hij wil vooruit en staat er niet bij stil dat het zomaar voorbij kan zijn.’

In het geval van Bonne zat het wel erg tegen. ‘Ieder bedrijf heeft problemen en kansen. Vaak staan zaken wel op zaken op papier, maar het blijft ook belangrijk om hierover met anderen te praten.’. Volgens Olaf kan het daarom helpen om te zorgen voor een ‘tweede laag’ in je onderneming. Die persoon weet wat er speelt. In dat geval kan het bedrijf operationeel gezien  in ieder geval doorgaan.

Speciaal voor deze Moore MTH talks! heeft Olaf een Whitepaper geschreven. In deze Whitepaper deelt hij 5 mogelijke uitkomsten van de Liefdestest. De eerste uitkomst in de Whitepaper is ‘De vent is de tent’. ‘Mocht jouw onderneming weinig voorstellen als jij overlijdt, dan is dat niet leuk voor de nabestaanden. Zorg daarom dat je alles documenteert.’. Ook is het belangrijk om de Liefdestest uit te voeren als je een bedrijf met een compagnon runt. ‘In dat geval moeten jouw nabestaanden in overleg met jouw zakenpartner. Hoe is de band tussen jouw nabestaande en je zakenpartner en denk je dat ze hier, zonder jou, goed uitkomen?’ Olaf raadt aan om hierover van tevoren afspraken maken met zakenpartner en dit vast te leggen.

Een andere mogelijk uit komst van de Liefdestest kan zijn dat je gaat nadenken over bedrijfsopvolging. Is er iemand in je familie geschikt om het bedrijf over te nemen? ‘Zorg dat iedereen op de hoogte is van jouw wensen en dat jij op de hoogte bent van de wensen van jouw kinderen, hier wordt lang niet altijd over gesproken’, aldus Olaf. Een belangrijk onderwerp, daarom behandelen wij deze in onze volgende Moore MTH talks! over bedrijfsopvolging.

Tijdens de Moore MTH talks! was er volop gelegenheid om vragen te tellen. In de twee vragenblokken geeft Olaf antwoord op de vragen:


Webinar terugkijken


Gratis consultmoment met Olaf ten Hoopen?

Meld je dan gratis aan via het formulier op deze pagina.


Het onderwerp

Dinsdag 11 mei om 19.30 uur namen we jou tijdens Moore MTH talks! mee in het onderwerp:

“Liefde is… continuïteit van mijn gezin en bedrijf”

Ondernemers werken zich vaak een slag in de rondte, maar wat gebeurt er met je naasten en je bedrijf als jou iets overkomt? Een belangrijk thema voor jou, als ondernemer of directeur!

Voor iedereen stopt het een keer. Maar stel nu dat het morgen stopt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Hoeveel eigen vermogen blijft er over als je nu zou overlijden? Wat kun je nu doen om je naasten zo verzorgd mogelijk achter te laten op zakelijk gebied? Binnen Moore MTH noemen wij dit de Liefdestest.

Want liefde is: staan voor je gezin én bedrijf!

In 30 tot 45 minuten gaven de onderstaande sprekers tips, die jou en jouw onderneming kunnen helpen.


 

Bonne Klein Woolthuis – Directeur-eigenaar van Technotape

Bonne Klein Woolthuis zijn vader overleed, 11 jaar geleden, compleet onverwacht. Een faillissement van Technotape International bleek onoverkomelijk en er kwamen nog meer zakelijke perikelen aan het licht. Bonne was min of meer genoodzaakt om het bedrijf over te nemen, zodat hij en zijn broer en zussen niet in de problemen kwamen.

Wat kwam er allemaal op hem af? Waar werd hij, naast een ingrijpende persoonlijke periode, zakelijk mee geconfronteerd? En wat heeft hij inmiddels zelf ondernomen zodat zijn naasten niet hetzelfde overkomt? Tijdens de Moore MTH talks! deelt hij zijn impactvolle verhaal, vol met lessen en inspiratie voor jou.

Bonne Klein Woolthuis

Olaf ten Hoopen

Olaf ten Hoopen is voorzitter Dagelijks Bestuur van Moore MTH accountants en adviseurs.  Iedere dag houdt hij zich bezig met de koers van het accountant en advieskantoor, maar ook adviseert hij dagelijks relaties van Moore MTH (met een extra focus op belastingadvies). Om deze kennis ook door te geven aan jongere generaties, geeft hij les in het vak Belastingrecht aan de Nyenrode Business Universiteit in Zwolle. Jaren geleden ontwikkelde Olaf de Liefdestest. Ondernemen heeft volgens hem namelijk te maken met: liefdevol omgaan met zowel bedrijf als gezin. Dat heeft alles te maken met continuïteit, óók als jouw leven eindigt.

“Sta als ondernemer eens stil en kijk om je heen: hoe zijn de zaken geregeld? Is er iemand die jouw bedrijf voort kan zetten als jij er niet meer bent? En zit er vooral veel kennis in jouw hoofd, of deel je dat ook bewust met anderen? Heb je jouw huidige zakelijke en privébezittingen goed inzichtelijk? En heb je wel eens stilgestaan bij een financieel worst-case scenario? Het is belangrijk om te weten of inspanningen en opofferingen niet vergeefs zijn geweest, als bijvoorbeeld je einde nadert. Laat je iets moois achter met veel kansen en potentie of staat je familie met lege handen?”

Olaf Ten Hoopen

Vragen

Wij doen er alles aan om de (ingestuurde) vragen tijdens de talks! te beantwoorden, daarom kun je jouw vraag meesturen met je aanmelding óf live stellen tijdens de talks!


Kom ik zelf ook in beeld tijdens het webinar?

Tijdens dit webinar kom je niet in beeld. Je kunt dus lekker ontspannen kijken vanaf huis, op de bank of waar je je ook bevindt.

Wil je meer weten over onze webinars? Neem dan gerust een kijkje op onze webinar pagina.