Dinsdag 22 maart 2022 organiseerden wij het evenement “Right to be wrong?” in Amersfoort. Het event stond in het teken van het thema: bedrijfsethiek.
Mariënhof Amersfoort, Kleine Haag 2, 3811 HE AMERSFOORT Nederland
Met het event “Right to be wrong?” belichtten wij een actueel en impactvol thema vanuit verschillende perspectieven. Het thema ethiek gaat niet om het meegeven van één speciale boodschap of het behalen van één doel. Het gaat voornamelijk om het creëren van bewustzijn rondom bedrijfsethiek en om het onderkennen van verschillende perspectieven van waaruit je naar een situatie kunt kijken, in plaats van een spel dat gaat over gelijk hebben of halen.
“Integrity is doing the right thing even if no one is watching”
Dagvoorzitter Arie Lengkeek heette iedereen welkom op het Live event in de Mariënhof te Amersfoort. In deze rol zorgde hij ervoor dat de deelnemers in debat konden gaan met de sprekers. Zo ontstond er een interactieve setting.
“Ethiek is dat wat je doet als niemand kijkt.” Wat doen mensen als zij een portemonnee op straat vinden? Uit onderzoek blijkt dat hoe meer geld in een portemonnee zit, hoe meer mensen het terugbrengen. We doen dus ongezien ook goede dingen. Morele moed is de moed om te doen wat je moreel juist acht, zelfs als er gevaar dreigt. Ethiek is iets dat je kan managen, zorg bijvoorbeeld dat zaken bespreekbaar zijn. Daarnaast is ethiek iets wat je kan zien en waar je over kan spreken.
Ook ging Jeurissen in op de kenmerken van een integere organisatiecultuur:
Allard Lindhout vroeg aan het publiek of de bijtactie van Luis Suarez van Ajax op Otman Bakkal van PSV een gele of rode kaart was. De meeste deelnemers hielden de rode kaart omhoog. Een voetbalscheidsrechter moet continu rennen en springen om het spel te lezen en juist waar te nemen. Ook behandelde Lindhout of de bal in of uit was tijdens de wedstrijd van PSV-Ajax waarna hij de communicatie liet horen van zijn scheidsrechtersteam. Korte, bondige commando’s wil de scheidsrechter van zijn team horen. Vervolgens liet hij enkele voorbeelden zien van hoe scheidsrechters communiceren met spelers op het veld.
Tot slot vertelde hij dat je een topprestatie levert door:
Til niet te zwaar aan kritiek vertrouwde hij ons toe.
Verschillende stellingen kwamen aan bod in het lagerhuisdebat. De deelnemers deden actief mee met stellingen als “Business is sport en sport is business” en “Als het er écht op aankomt, gaat in het zakendoen de poen vóór de principes”. Zo ontstond er een interactief gesprek tussen de spreker en de deelnemers.
is een enthousiast en gedreven dagvoorzitter. Hij beleeft plezier in het verbinden en samenwerken met personen en organisaties. In zijn functie als commercieel manager bij Moore MTH Amersfoort voelt Arie zich meer dan thuis en de rol van dagvoorzitter voor het live event zal voor een sprankelend en interactief event zorgen. Gesprekken leiden en debatten voeren is voor hem gesneden koek. Het onderwerp ethiek biedt een mooie gelegenheid om met elkaar in debat te gaan.
is hoogleraar bedrijfsethiek aan Nyenrode Business University. De leerstoel bedrijfsethiek op Nyenrode is de oudste van Europa, opgericht in 1985. Ronald heeft veel gepubliceerd over bedrijfsethiek, waaronder 6 boeken en talloze artikelen in internationale tijdschriften, waaronder het Journal of Business Ethics.
Ronald is adviseur van veel zakelijke en overheidsorganisaties in Nederland op het gebied van integriteitsmanagement. Samen met anderen heeft hij een certificeerbaar schema ontwikkeld voor het beheer van integriteit.
is de jongste voetbalscheidsrechter in de hoogste groep arbiters in de Eredivisie. Wat ooit voor Allard begon als droom, is nu werkelijkheid geworden en nog altijd is zijn ster rijzende. Hij leidt wedstrijden van alle clubs in de Eredivisie, waaronder Ajax, Feyenoord en PSV.
Inmiddels is Allard ook in de Europa League en zelfs de Champions League actief. Allard begon op zijn 12e met het fluiten van voetbalwedstrijden. Hij heeft inmiddels een schat aan ervaring in het leiden van Vaderlands beste voetballers. Elke week geeft hij leiding aan het spel waar heel Nederland op zondagavond 19.00 uur naar kijkt. Daarnaast zitten er ook nog eens 50.000 kritische toeschouwers op de tribunes, dus dan moet je wel stevig in je schoenen staan.
Allard gaat graag de interactie aan met het publiek tijdens zijn lezingen. Met aansprekende voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk – waarbij sommige voorbeelden bij de meeste mensen in het geheugen staan gegrift – kregen de deelnemers van het live event op 22 maart een kijkje achter de schermen.
Alles draait in het vak van scheidsrechter om integriteit. De spelers, de coaches en het publiek mogen verwachten dat je op een eerlijke manier en naar eer en geweten handelt. Ja, een scheidsrechter is ook een mens, maar het is belangrijk om bij jezelf na te gaan “heb ik er alles aan gedaan om optimaal te presteren?”
Live event: Right to be wrong?
Yvette van den Berg,
Eventmanager
088 – 202 1487
[email protected]