Zoeken op

Zoeken op

Alles

1

De achtergrond van Ger ten Hoopen

Op 11 mei 1939 werd Ger ten Hoopen geboren in het Drentse stadje Meppel. Als enig kind in een gezin waarvan vader de kost verdiende als boekhouder van de plaatselijke Fiat garage. Ger kon goed leren en haalde op zijn zeventiende de HBS in Meppel. Hij deed mee in de voorstellingen van toneelvereniging Vester en bracht zijn jeugd verder straatvoetballend in onbezorgdheid door.

Ger ten Hoopen groeide op met teamwork (geknield tweede van links).

Het eerste contact met Meeuwsen

Na de HBS ging Ger aan het werk in Meppel bij Accountantsbureau Koetsier. In 1965 ontstond het eerste contact met Meeuwsen.

Accountantskantoor Meeuwsen zocht een ´eerste´ accountant die de grotere klanten kon bedienen. De advertentie werd gespot in het Hervormd Dagblad tijdens een bezoekje bij zijn ouders. Ger reageerde en Meeuwsen kwam in Meppel kennis maken om alle diploma´s te bekijken. Daarna nam hij Ger samen met zijn vrouw Henny mee in de auto om Emmeloord te laten zien. Ger accepteerde het aanbod niet zonder meer. Hij wilde eerst op het kantoor van Meeuwsen rapporten van klanten inzien. Hij wilde een beeld van het klantenbestand en van de wijze van werken.

Zo trok het jonge gezin met hun pasgeboren dochter in 1965 naar het nieuwe land. Ger had al op de HBS de ambitie om registeraccountant te worden. Zijn oom, die accountant was, heeft hem daartoe ongetwijfeld geïnspireerd.

Meeuwsen had tot die tijd zijn kantoor laten groeien maar ook bewust een aantal keren een participatie of partnerschap in zijn bedrijf afgeslagen. Toetreding moest echt de basis van het kantoor versterken en die versterking had zich nog niet voorgedaan. Meeuwsen was kritisch. Tegelijkertijd liet hij welbewust de gelegenheid lopen om in Dronten en Lelystad een vestiging te openen. Personeelsbeleid met alle beslommeringen die daarbij horen vond Meeuwsen lastig. De schaal van het kantoor in Emmeloord had een omvang die Meeuwsen goed kon overzien.

In 1975 haalde Ten Hoopen, die zijn RA-studie had stopgezet, zijn diploma voor belastingconsulent. Op dat moment werd de beslissing genomen. Ten Hoopen ambieerde ondernemerschap en Meeuwsen zocht versterking van de leiding en continuïteit. De ruil was simpel: Ten Hoopen pakte zijn RA studie op en mocht dan partner worden van Meeuwsen in een tweekoppige directie. Een meesterlijke zet.