Zoeken op

Zoeken op

Alles

6 juli, 2021

Hoog btw-tarief bij digitaal cultureel evenement

De laatste tijd is voor veel fysieke evenementen een digitale vervanging gezocht. Zo ook voor culturele evenementen. Denk bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen of festivals. Het verlenen van toegang tot fysieke culturele evenementen is belast tegen het lage btw-tarief van 9%, maar dat geldt niet voor de digitale vervanging ervan. Daar geldt het hoge tarief van 21%.

Meer artikelen
btw-tarief digitaal cultureel evenement

Dat scheelt behoorlijk! Houd daar rekening mee bij het doen van de btw-aangifte over de afgelopen periode én de komende perioden. Doe de juist aangifte van het hoge btw-tarief en voorkom een boete.

Wellicht toch een verlaagd btw-tarief of niet?

Ook blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen dat het kabinet momenteel niet voornemens is om wettelijke maatregelen te nemen voor een verlaagd btw-tarief voor digitale culturele evenementen. Het kabinet meent dat daarvoor geen steun is te vinden in Europese wetgeving en jurisprudentie.

Ook vreest het kabinet voor uitstralingseffecten naar andere elektronische diensten zoals het streamen van films en series. Dat komt omdat niet duidelijk is wat precies onder ‘online culturele diensten’ moet worden verstaan.

Meer beleidsruimte?

Omdat uitleg van begrippen een Europese taak is, is een aantal lidstaten waaronder Nederland in onderhandeling met de Raad van de EU om lidstaten meer beleidsruimte te geven het verlaagde btw-tarief toe te passen op online culturele evenementen en daarbij zelf afbakeningskaders te geven. Maar voor nu geldt: bij digitale culturele evenementen geldt het hoge btw-tarief.

Meer weten? Staatssecretaris Vijlbrief beantwoordt vragen over een verlaagd btw-tarief voor digitale culturele evenementen.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Meer artikelen