Zoeken op

Zoeken op

Alles

22 juli, 2019

Kosten aanschaf airco aftrekbaar?

Werk je geheel of deels vanuit huis? Nu er weer een aantal zeer warme dagen voor de deur staan, overweeg je wellicht een airco aan te schaffen. Kun je de kosten daarvan delen met de fiscus?

Artikelen
airco of airconditioner

Woning ondernemingsvermogen

Is de woning ondernemingsvermogen, dan zijn de kosten van een airco aftrekbaar. Je kunt bij aanschaf van een woning de woning als ondernemingsvermogen aanmerken, als je minstens 10% van de woning zakelijk gebruikt. Je moet wel rekening houden met een eventueel privévoordeel als je de werkkamer ook deels privé gebruikt, maar dat zal op een werkkamer te verwaarlozen zijn.

Woning is privévermogen

Het komt vaker voor dat zzp’ers de woning tot het privévermogen in plaats van het ondernemingsvermogen rekenen. Voor de werkkamer in de woning kun je dan meestal geen kosten in aftrek brengen, tenzij de kamer een zelfstandig onderdeel van de woning vormt én u voldoende inkomen in of vanuit de werkkamer verdient.

Let op!
Een werkkamer is pas zelfstandig als deze een eigen ingang heeft en eigen sanitair en je deze dus ook zou kunnen verhuren aan een derde.

Een airco in een werkkamer die niet zelfstandig is en tot het privévermogen behoort, kun je niet ten laste van de winst brengen.

Investeringsaftrek?

Als je als ondernemer een airco aanschaft, heb je in beginsel wel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen. Dit is ook het geval als de airco zelf niet aftrekbaar is van de winst. Je moet wel aan alle standaard voorwaarden voldoen. Zo moet de airco minstens € 450 kosten, moet je in het jaar meer dan € 2.300 aan investeringen plegen en niet meer dan € 318.449. De investeringsaftrek bedraagt maximaal 28% en wordt procentueel minder naarmate je meer investeert.

Wat scheelt dat nu?

Stel dat je een airco van € 3.000 ex btw aanschaft en dat je hierop 28% investeringsaftrek krijgt. Bij een belastingtarief van bijvoorbeeld 38,1% (schijf 2 en 3) scheelt dit, rekening houdend met de mkb-winstvrijstelling, € 275 netto aan te betalen belasting. Dit levert toch een leuk bedrag op. Ruim voldoende voor een lekker weekendje aan zee!

Vragen over de aftrek van de aanschafkosten van een airco, neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Meer artikelen