Zoeken op

Zoeken op

Alles

21 februari, 2019

Leuker kunnen we het niet maken, een beetje makkelijker zou best mogen!

De Belastingdienst is kort geleden van start gegaan met het verzenden van aangiftebiljetten inkomstenbelasting 2018. Waarschijnlijk heb je deze zelfs al ontvangen. Sommige mensen kijken er naar uit om zoveel mogelijk aftrekposten te vinden. Anderen zien tegen het doen van aangifte op.

Een beetje makkelijker zou best mogen!

Ondanks dappere pogingen van de Belastingdienst om het gemakkelijker te maken is het belastingstelsel niet bepaald gemakkelijker geworden. Onder andere omdat iedere politieke partij wel iets van haar beleid wil terugzien. Uiteraard kun je bellen met de Belastingdienst als je vragen hebt. Al staat bellen met de Belasting Telefoon tegenwoordig gelijk aan het spelen van Roulette. Uit onderzoek van de Ombudsman blijkt namelijk dat de Belasting Telefoon er in meer dan de helft van de gevallen naast zit.

Het grootste pijnpunt dat wij in de praktijk zien is de eigenwoningregeling. Verhuizingen, eigenwoningreserves, bijleenregelingen, overbruggingsleningen, bouwdepots, schenkingen, huwelijken, echtscheidingen en weer verliefd worden zorgen allemaal voor hun eigen afzonderlijke fiscale ellende. En dit komt allemaal terug in de aangifte. Als je de aangifte op de juiste wijze invult in elk geval. Het is goed mogelijk dat je niet weet dat je je in een fiscaal doolhof bevindt. Dit brengt risico’s met zich mee. Mogelijk zie je een aantal aftrekposten over het hoofd.

De voor ingevulde aangifte (VIA) biedt hiervoor geen uitkomst. Bijzondere omstandigheden verwerkt de Belastingdienst namelijk niet. Opvallend gevolg is dat de belastingdienst in de VIA zelfs onjuiste informatie opneemt. De VIA moet je altijd goed controleren. Controleer je dit niet dan krijg je misschien achteraf correcties. Je kunt dan stellen dat de Belastingdienst een goede VIA had moeten opstellen, maar dit argument houdt voor de rechter geen stand. Je bent dus zelf verantwoordelijk.

In veel gevallen ben je in staat om je eigen aangifte te doen. Maar bij ontwikkelingen in de liefde, verhuizingen of financiering in combinatie met de eigenwoning kun je niet vertrouwen op de Belastingdienst. Wij adviseren je in deze gevallen een adviseur in te schakelen.nst.

Meer artikelen