Zoeken op

Zoeken op

Alles

11 september, 2019

Minder zwart geld en toch belasting verminderen

Ik werk al zo’n 18 jaar binnen de accountancy en heb voor veel verschillende cliënten gewerkt. Als accountant ben ik niet op zoek naar zwart geld, maar ook niet zo naïef om te denken dat het niet voorkomt. Wel denk ik dat het steeds minder wordt. In het verleden kwam een veel groter deel van de omzet, cash binnen. Meerdere ondernemers gaven niet alle omzet aan, reden vervolgens met een koffertje vol geld naar Zwitserland, om het daar op een rekening te storten. Zo bouwden ze (illegaal) een appeltje voor de dorst op. Tegenwoordig is dit veel lastiger.

André van ’t Hof AA RB
Adviseur MKB

Zwart geld wordt minder

Ten eerste is de contante geldstroom enorm afgenomen en wordt er veel meer giraal betaald. Ten tweede is het bankgeheim niet meer wat het geweest is en wordt veel informatie internationaal gedeeld met belastingautoriteiten. Verder zijn sinds een aantal jaren de Bitcoin en andere crypto’s in opkomst. Deze worden niet door de overheid gereguleerd en kunnen daardoor buiten het zicht van de Belastingdienst worden gehouden. Maar de waarde van crypto’s is (nog) onderhevig aan grote koersschommelingen en is dus niet stabiel.

Illegale belastingontduiking

Begrijp mij goed, ik ben als accountant en belastingbetaler niet treurig dat het (contante) zwarte geld, in mijn ogen, een moeilijke toekomst heeft. We leven in een maatschappij waarin allerlei zaken voor ons worden geregeld en deze moeten ook op een bepaalde manier worden gefinancierd. Dus als iemand zich illegaal onttrekt aan het betalen van verschuldigde belasting, dan betekent dit, dat de overige belastingbetalers dit moeten betalen. Er zijn echter ook legale manieren om de verschuldigde bijdrage te verminderen.

Legale belastingvermindering

Zo zie je dat grote multinationals dit hebben geperfectioneerd en ze daardoor vrijwel geen winstbelasting betalen. Gelukkig is het verminderen van de verschuldigde belasting niet alleen van toepassing op multinationals. Zo kun je met goede estateplanning de verschuldigde erfbelasting verminderen of voorkomen. Ouders die naar een verzorgingshuis gaan, kunnen de verschuldigde erfbelasting en de verschuldigde CAK-bijdrage verlagen, door hun vermogen weg te schenken. En door de bedrijfsopvolging met verschillende faciliteiten goed in te richten, kan fiscale afrekening worden voorkomen. De mogelijkheden voor belastingontduiking nemen af, maar er zijn nog steeds voldoende mogelijkheden voor belastingvermindering.

Meer informatie?

Heb jij vragen over de mogelijkheden om de verschuldigde belasting te verminderen ? Wij helpen je graag, neem contact op met André van ’t Hof, adviseur MKB, e-mailadres: [email protected] of telefoonnummer: 088-2021750.

Meer artikelen