Zoeken op

Zoeken op

Alles

8 juni, 2019

Jouw studerende kind bij jou op de loonlijst

Heb je een of meerdere studerende kinderen? Dan is het wellicht een idee om hen parttime bij jou op de loonlijst te zetten. Wat zijn daarvan de voordelen?

Meer artikelen
mkb-brancheschan

Payroll

Zet jij jouw kind parttime op de payroll, dan betaalt hij of zij over de eerste ruim € 6.000 geen belasting. Dit komt omdat er recht bestaat op de algemene heffingskorting en arbeidskorting. De inkomsten zijn dus wel belast, maar omdat hierop de heffingskortingen in aftrek komen, is de heffing per saldo nihil. Ligt het inkomen boven genoemde grens, dan moet je tot een inkomen van ongeveer € 20.000 rekenen met een tarief van 36,55%.

Tip:
Jouw bedrijf kan voor zijn werknemers natuurlijk gebruikmaken van de werkkostenregeling en dat geldt natuurlijk ook voor vergoedingen en verstrekkingen aan jouw kind. Tot een bedrag van 1,2% van de loonsom zijn vergoedingen en verstrekkingen niet belast bij de werknemer, betaal je als werkgever geen eindheffing (80% loonbelasting) en is de vergoeding of verstrekking gewoon aftrekbaar van de winst.

Let op!
Een vergoeding of verstrekking mag niet ongebruikelijk zijn, maar tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar gaat de fiscus ervan uit dat hiervan geen sprake is. Zodoende is er voor jouw kind per maand ruimte voor € 200 aan extra onbelaste vergoedingen of verstrekkingen, ervan uitgaande dat jij de grens van 1,2% van de loonsom niet overschrijdt.

Auto van de zaak?

Geef je jouw zoon of dochter een auto van de zaak, zorg dan voor een lage bijtelling. Gecombineerd met een laag tarief, kan dit een goed alternatief zijn voor de studenten OV-jaarkaart.

Let op!
Blijf qua salaris, werkzaamheden en overige arbeidsvoorwaarden wel reëel. Doet je dit niet, dan is de kans zeker aanwezig dat de inspecteur de beloning als uitdeling aanmerkt. Houd je verder in de gaten dat er soms maar beperkt bijverdiend mag worden als jouw kind ook studiefinanciering ontvangt.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar.

Meer artikelen