Zoeken op

Zoeken op

Alles

16 maart, 2019

Voorlopige aanslag te hoog door dividenduitkering?

Als het goed is, heb je in januari je voorlopige aanslag inkomstenbelasting weer ontvangen. Controleer die aanslag altijd goed, zeker als er sprake is van dividend afkomstig uit aanmerkelijk belang. De fiscus houdt namelijk niet altijd rekening met ingehouden dividendbelasting.

Nieuwsbrief items
Typen op laptop

Inkomen uit dividend

Als je dividend ontvangt uit een aanmerkelijk belang, betaal je hierover 25% belasting in box 2. Als jouw bv dividend uitkeert, moet hierop 15% dividendbelasting worden ingehouden. Deze door jouw bv ingehouden dividendbelasting van 15% mag je weer in mindering brengen op de door jou te betalen belasting.

Controle inkomen box 2

Bij het opleggen van de voorlopige aanslag baseert de fiscus jouw inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 op jouw gegevens van het voorgaande jaar of van het jaar daarvoor. Jouw werkelijke box 2-inkomen kan hiervan afwijken.

Bovendien houdt de fiscus niet altijd rekening met de al ingehouden dividendbelasting. Bij een dividend van bijvoorbeeld € 1.000 komt het voor dat de fiscus rekent met € 250 (25%) te betalen belasting in box 2. Dit moet eigenlijk € 100 (10%) zijn, want de al ingehouden dividendbelasting door jouw bv mag je hiermee verrekenen.

Zelf corrigeren

Je kunt je voorlopige aanslag voor 2019 zelf online corrigeren. Zo voorkom je dat je in de loop van het jaar al te veel belasting betaalt. Wij kunnen dat uiteraard ook voor jou verzorgen.

Afwijken

Naast de controle op dividenduitkeringen en hiermee al dan niet verrekende dividendbelasting, kan jouw voorlopige aanslag ook op andere punten afwijken. Bijvoorbeeld bij aankoop van een eigen woning, na het oversluiten van je hypotheek of bij wijziging van persoonlijke omstandigheden, zoals een echtscheiding.

Meer artikelen