Zoeken op

Zoeken op

Alles

14 januari, 2020

Wat is het beste moment om je bedrijf te verkopen?

Regelmatig krijg ik de vraag, wanneer het beste moment is om een bedrijf te verkopen. Als adviseur bij verkoop van bedrijven kan ik ondernemers hierbij helpen. De volgende twee vragen spelen daarbij een belangrijke rol. 1) Hoe belangrijk is de opbrengst van verkoop voor jou als ondernemer? 2) Ben je er als ondernemer aan toe om het bedrijf over te dragen?

ing. Peter van Kempen
Adviseur Corporate Finance

Wat is de waarde van je bedrijf?

Als de waarde van je bedrijf (een groot deel van) je pensioen is, is de beslissing tot verkoop afhankelijk van de opbrengst bij verkoop. Om iets te kunnen zeggen over de waarde van je bedrijf, in het kader van verkoop, kijken we naar:

Om antwoord te krijgen op deze vragen, geeft een bedrijfswaardering voldoende inzicht. Hierbij komen zaken als; mogelijke rendementsverbetering, afhankelijkheid van klanten, van leveranciers of zelfs van specifieke personen in je bedrijf, aan de orde. Meestal vergelijken we deze zaken ook met vergelijkbare bedrijven in de sector. Verder houden we rekening met de economische situatie in de markt waarin men opereert en de activiteiten die kopers verrichten, als het gaat om overnames. Aan de hand van een bedrijfswaardeberekening kunnen we dus een helder en duidelijk antwoord geven op de eerste vraag. Is de te verwachten opbrengst bij verkoop voldoende om de beslissing te nemen, dan biedt dat de mogelijkheid om tot daadwerkelijke verkoop over te gaan.

Ben je toe aan overdracht?

Op de tweede vraag is het antwoord iets moeilijker. Wanneer ben je als ondernemer klaar met ondernemen? Hierbij spelen vooral de gezondheid en het plezier die de ondernemer beleeft aan het leiden van de onderneming, een belangrijke rol. Als beide nog goed zijn, is het kiezen van een juist moment nog niet aan de orde. Maar er kan zich ook de situatie voordoen dat het voor het bedrijf een goed moment is dat er een nieuwe eigenaar aan het roer komt te staan. Echter ligt deze beslissing niet bij het bedrijf maar bij de ondernemer.

Als je als ondernemer niet belemmerd wordt door leeftijd, gezondheid of verveling bij het vinden van doelen of het realiseren van uitdagingen in de markt, dan moet je als ondernemer blijven ondernemen. Niemand zal jou dan vertellen dat je moet verkopen omdat de markt juist nu zo goed is of omdat er toevallig een koper voorbijkomt. Als er wel een of meerdere belemmeringen zijn, dan komt de beslissing om tot verkoop over te gaan vanzelf dichterbij.

Het juiste moment

Kortom; het spreekt dus voor zich. Als de opbrengst bij verkoop bepaalt of je kunt stoppen met ondernemen, dan is het moment van verkoop afhankelijk van de waarde van je bedrijf. Is de opbrengst van verkoop niet bepalend of je kunt stoppen met ondernemen, dan is het juiste moment wanneer je er zelf klaar voor bent om het stokje aan een nieuwe eigenaar over te dragen.

Laat je adviseren

In beide gevallen adviseren we je om hierover tijdig met je accountant of adviseur te overleggen, want voor een correcte bedrijfsoverdracht is vaak meer tijd nodig dan je denkt.

Heb je vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact op met Peter van Kempen, senior adviseur Corporate Finance, [email protected]

Bedrijfsovername

Meer artikelen